47-letni Trudeau je takoj na začetku vladanja po zmagi na volitvah 2015 povečal število beguncev, ki jih je Kanada pripravljena sprejeti, posebej pa se je izpostavljal na področju boja proti podnebnim spremembam. Pred volitvami je obljubljal, da bodo liberalci do leta 2050 Kanado pripeljali do ogljične nevtralnosti. 

Liberalcem se po zadnjih izidih in projekcijah obeta 157 sedežev v 338-članskem parlamentu. Na drugem mestu je s 121 sedeži konservativna stranka, ki jo vodi Andrew Scheer. Za absolutno večino je potrebnih 170 sedežev v parlamentu. Bloc Quebecois naj bi osvojil 32 sedežev, nova demokratska stranka pa 25. Slednja stranka, ki jo vodi levičarski odvetnik Jagmeet Singh, bo najverjetneje stopila v koalicijo z liberalci. Zeleni niso več v igri, saj se jim obeta osvojitev le treh sedežev v parlamentu. 

Predvolilne ankete so obetale tesen izid, nekatere pa tudi zmago konservativcev, zato je ob vesti kanadske televizije CBC, ki je na podlagi vzporednih anket in delnih rezultatov sinočnjih parlamentarnih volitev napovedala zmago Justina Trudeauja, v njegovem volilnem taboru v Montrealu izbruhnilo navdušenje z vzkliki "še štiri leta", kolikor traja premierski mandat. Trudeau se tako ni zapisalv zgodovino kot prvi premier, ki mu v zadnjih 84 letih ni uspelo osvojiti drugega mandata.

Umazana kampanja

Predvolilna kampanja, ki je trajala 40 dni, je bila najbolj ostra oziroma umazana v kanadski zgodovini, Trudeau pa se je znašel v težavah ob objavi njegovih starih fotografij s počrnjenim obrazom. Za to se je sicer večkrat opravičil, a je to vseeno precej škodilo njegovi priljubljenosti. Scheer je Trudeauja med kampanjo opredelil kot lažnivca in prevaranta, Trudeau pa je svaril volivce pred konservativno politiko strahu in delitev. 

Kanada uživa v gospodarskem razcvetu in v nizki stopnji brezposelnosti, kar je govorilo v prid Trudeauju, vendar pa so njegovi nasprotniki s pridom izkoriščali nerodnost, ki jo je zagrešil pred dvajsetimi leti. Septembra so prišle v javnost fotografije Trudeauja z zabave pred dvema desetletjema, ko si je obraz prebarval v črno. Preoblekel se je v osebnost iz arabske pravljice. Sedaj pravi, da se zaveda, da je bilo to, kar se mu takrat ni zdelo rasistično, v bistvu rasistično. 

Trudeau je s škandalom dobil madež na slovesu naprednega voditelja, ki si prizadeva za enakopravnost manjšin, vendar pa mu je priskočil na pomoč nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. "Kot predsednik sem bil ponosen na sodelovanje z Justinom Trudeaujem. Trdo dela, je učinkovit voditelj, ki se spopada z vprašanji, kot so podnebne spremembe. Svet v trem trenutku potrebuje progresivne voditelje in upam, da ga bodo naši sosedje na severu podprli za drug mandat," je tvitnil Obama. Trudeau pa je odgovoril s "hvala, prijatelj".