skladno z zakonodajo, ki velja v Veliki Britaniji

Piše se zgodovina: na Severnem Irskem legalizirali splav in istospolne poroke

A.S./STA
22. 10. 2019, 10.47
Posodobljeno: 22. 10. 2019, 10.48
Deli članek:

Na Severnem Irskem je začela veljati nova zakonodaja glede splava in istospolnih porok. Zakona, ki urejata ti dve področji, sta zdaj skladna z zakonodajo, ki velja drugod v Veliki Britaniji.

Profimedia
Manj stroga zakonodaja glede splava in istospolnih porok je začela veljati opolnoči po krajevnem času.

Manj stroga zakonodaja glede splava in istospolnih porok je začela veljati opolnoči po krajevnem času, ko se je iztekel rok, do katerega bi lahko severnoirski poslanci preprečili spremembe, ki jih je julija sprejel britanski parlament.

Poslanci v Londonu so takrat potrdili dekriminalizacijo splava in omogočili zakonit dostop do umetne prekinitve nosečnosti. Prav tako so sprejeli nova pravila, ki bodo omogočila istospolne poroke in civilna partnerstva.

Severnoirski skupščini, katere delo je suspendirano že od januarja 2017, so ob tem omogočili, da do 21. oktobra sprejme spremembe zakonodaje, ki je zdaj v veliki meri skladna s pravili, ki veljajo v Angliji, Walesu in na Škotskem.

Severnoirska skupščina se je v ponedeljek za kratek čas sestala, a v odsotnosti opozicijskih poslancev ni bila sklepčna, zato ni mogla sprejeti sprememb.

"Opolnoči se bo pisala zgodovina," je pred iztekom roka izjavila predstavnica severnoirskega Amnesty International Grainne Teggart. "To je izjemno pomemben trenutek in začetek nove dobe za Severno Irsko, v kateri bomo osvobojeni zatiralske zakonodaje, ki je upravljala naša telesa in zdravje," je dodala.

Državni sekretar za Severno Irsko Julian State je pojasnil, da bo pravni okvir za zakonit dostop do splava začel veljati 31. marca prihodnje leto. Pravila glede istospolnih partnerstev pa bodo pripravljena do 13. januarja, tako da prve poroke pričakujejo v februarju.