Tragedija po manjši nezgodi

17-mesečni David umrl zaradi zdravniške napake? Na urgenci je pristal, ker mu je iz materinega znamenja curljala kri

S.R.
22. 10. 2019, 09.33
Posodobljeno: 22. 10. 2019, 11.14
Deli članek:

Državno tožilstvo v Salzburgu zdravnika in anesteziologa obtožuje uboja 17-mesečnega otroka. Kazenski pregon zoper še tri zdravnike in bolnišnico so medtem zaključili brez kazenskih ovadb.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Primer sega v april 2018, ko je po zapletih po manjši operaciji, ki so jo opravili v bolnišnici Salzburger Landeskliniken (SALK), umrl komaj 17-mesecev star deček David. Mali David je namreč 16. aprila padel z domačega kavča, pri čemer se je udaril v glavo, iz materinega znamenja na ličnici pa mu je začela teči kri. Starši, ki so se bali okužbe, so ga nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer so ga pod narkozo takoj tudi operirali, a David ni bil tešč. Malo po operaciji je začel bruhati, z izbljuvkom pa se je skoraj zadušil. Enajst dni po teh zapletih je v bolnišnici umrl. Tožilstvo je takrat začelo kazenski postopek zoper bolnišnico, dežurno zdravniško ekipo in še dva zdravnika, saj naj bi bila njegova smrt posledica zdravniške napake oziroma malomarnosti.

Lahko bi počakali, trdijo strokovnjaki

Strokovnjaki s področja pediatrije so namreč prišli do zaključka, da bi lahko operacijo opravili pozneje, ko bi bil David zopet tešč. Po njihovem mnenju bi bilo to povsem varno, operacija pa ni bila tako nujna, da bi s tem tvegali zadušitev. Hkrati so poudarili, da zdravniki niso izčrpali vseh možnosti za ustavitev krvavitve. Menijo, da bi jo bilo mogoče ustaviti že s kompresijo. Incident so proučili tudi strokovnjaki s področja anesteziologije, ki so pojasnili, da bi morali dečku ob anesteziji vstaviti tudi cevko za umetno dihanje. 

Kot je v ponedeljek pojasnil tiskovni predstavnik državnega tožilstva v Salzburgu Marcus Neher, je kazenski postopek zoper bolnišnico in tričlansko zdravniško ekipo zaključen, poroča tiskovna agencija APA. Odločili so namreč, da bolnišnica ne nosi odgovornosti za tragični dogodek in da za Davidovo smrt ni kriva kakršna koli malomarnost na področju same organizacije. Na podlagi poročil strokovnjakov prav tako ni mogoče trditi, da je tričlanska zdravniška ekipa storila kakšno koli napako, ki bi privedla do Davidove smrti, je še dodal Neher.

Drugače se godi otroškemu kirurgu in anesteziologu, ki ju je bolnišnica malo po tragediji suspendirala. Po navedbah odvetnika Davidovih staršev Stefana Riederja je tožilstvo zoper oba podalo kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja uboja.