obveščevalno varnostni sistem

Šarec odgovoril Jelinčiču: Vlada zelo dobro dela na področju obrambe in varnosti

A.S./STA
1. 10. 2019, 11.26
Posodobljeno: 1. 10. 2019, 11.27
Deli članek:

Vlada se zaveda pomena varnosti, obveščevalno-varnostni sistem pa deluje dobro, ne glede na težave, ki so prisotne tudi zato, ker se pozna odtegljaj sredstev v zadnjih desetih letih, je v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) zagotovil predsednik vlade Marjan Šarec.

Reuters
Marjan Šarec

Jelinčič je premierja na današnji zadnji dan septembrske seje DZ spraševal, kako nameravajo izpolnjevati izhodišča v resoluciji o strategiji nacionalne varnosti. Ocenil je, da gre za "luknjast dokument", deklarativne narave brez rešitev, z vrsto nedoslednosti in nedodelanosti. Zato bi po njegovih besedah morali posameznim ministrstvom naložiti dodelavo za učinkovito ravnanje na področjih v njihovi pristojnosti.

Kot je dejal Šarec, je Slovenija s sprejetjem resolucije o strategiji nacionalne varnosti dobila prenovljen temeljni usmerjevalni dokument na tem področju. V nasprotju z Jelinčičem premier meni, da gre za dober in tehtno pripravljen dokument, pripombe pa so dobrodošle.

Je pa predsednik vlade pritrdil poslancu, da Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) nima nekaterih pooblastil, ki jih imajo obveščevalno-varnostne službe v večini drugih evropskih državah. Jelinčič je namreč izpostavil, da Sova ne more tajno vstopati v stanovanja. "A to ni zaradi mene," je dejal premier in izpostavil nasprotovanje dveh poslanskih skupin, ko se je sprejemalo nekatere rešitve, ter spomnil tudi na odločitve ustavnega sodišča glede širjenja policijskih pooblastil. IMSI lovilci so padli, možnost prepoznave tablic je padla, je dejal.

STA
Jelinčič je premierja na današnji zadnji dan septembrske seje DZ spraševal, kako nameravajo izpolnjevati izhodišča v resoluciji o strategiji nacionalne varnosti.

"Če imajo obveščevalne službe v drugih državah določena pooblastila, naša pa ne, je sodelovanje lahko okrnjeno in Slovenija lahko postane nek izoliran prostor, zato bi bilo v bodoče dobro, da bi vsi naši varnostni organi - ker varnost je temeljna zaveza te vlade - imeli takšna pooblastila, da bodo kos vsem nalogam," je pri tem poudaril Šarec.

Zagotovo bi bilo lažje če bi imeli vsa pooblastila, je ugotavljal premier. Po njegovih besedah vlada zelo dobro dela na področju obrambe in varnosti, ne glede na vse težave, ki so prisotne tudi zaradi tega, ker je bil obrambno-varnostni sistem v času krize zelo na udaru.

Da se zavedajo pomena varnosti, kaže po njegovih besedah tudi podatek, da ima policija v predlogu proračuna, ki ga bodo poslanci obravnavali na naslednji proračunski seji, rekordno visok proračun. Premier je tudi prepričan, da bodo ministrstva naredila tisto, kar morajo, da delajo v tej smeri in da je "slovenski obrambno-varnostni sistem na poti k temu, da bo Republika Slovenija ustrezno zaščitena in varovana".