Pobrala evropski denar

Kriminalisti naj bi preiskovali invalidski zaposlitveni center iz Celja

G.G./STA
1. 10. 2019, 10.54
Posodobljeno: 3. 10. 2019, 15.32
Deli članek:

Danes kriminalisti vohljajo po zasebnih in poslovnih prostorih na območju celjske in ljubljanske policijske uprave.

STA
Fotografija je simbolična

Predkazenski postopek vodijo zoper dve fizični osebi, hišne preiskave pa potekajo na sedmih lokacijah. V predkazenskem postopku obravnavajo sum kaznivega dejanja, povezanega s sodelovanjem na javnem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s področja socialne aktivacije, s katerim sta osumljeni osebi na škodo proračuna Evropske unije in državnega proračuna že pridobili okoli 300.000 evrov premoženjske koristi gospodarski družbi iz Celja, pridobitev dodatnih 150.000 evrov premoženjske koristi pa je ostalo pri poskusu.

Predkazenski postopek usmerja okrožno državno tožilstvo v Celju.

Po neuradnih informacijah portala 24ur.com naj bi policisti preiskovali invalidski zaposlitveni center Griffin, ki zaposluje in usposablja invalidne osebe. Poleg suma goljufije naj bi se v podjetju dogajale tudi hude zlorabe zaposlenih.

Da se tam dogaja nekaj čudnega, so po navedbah 24ur.com dlje časa opozarjali tudi sami uporabniki storitev centra. Ti so pripovedovali o izživljanju nad njimi in neupoštevanju njihovih omejitev, o neupravičenih odpuščanjih, vodstvo pa naj bi za pridobivanje subvencij olepšalo reference strokovnih delavcev brez njihove vednosti.

Na zapisano se je odzvala družba Griffin. Njihov "prikaz nasprotnih dejstev" oz. "popravek" se glasi: 

"Ne držijo navedbe, da je v družbi GRIFFIN, d.o.o. prišlo do hudih zlorab zaposlenih. Če bi do teh prišlo, bi jih vodstvo družbe zaznalo in nemudoma ustrezno ukrepalo. Vodstvo družbe GRIFFIN, d.o.o. s takšnimi obtožbami nekdanjih zaposlenih v času trajanje njihove zaposlitve ni bilo nikoli seznanjeno, prav tako pa ni nikoli olepševalo referenc strokovnih delavcev brez njihove vednosti. Postopki pridobivanja subvencij so vedno tekli v skladu s predpisi."