Poskusno izračunane vrednosti

Poglejte, koliko je po novem vredna vaša nepremičnina

G.G./STA
1. 10. 2019, 09.58
Posodobljeno: 1. 10. 2019, 19.38
Deli članek:

Na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin sta od danes objavljena predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin je stekla tudi na vseh občinah.  Geodetska uprava bo mnenja in pripombe k predlogu modelov vrednotenja zbirala do 15. oktobra.

Na Geodetski upravi RS (Gurs) so danes predstavili predloge novih modelov vrednotenja nepremičnin in pojasnili, kako lahko uporabniki dostopajo do poskusno izračunanih vrednosti nepremičnin. Gre sicer šele za predlog modelov in poskusno izračunane vrednosti po teh modelih, oboje pa se lahko še spremeni. Ta trenutek pritožbe na vrednost nepremičnin še niso možne, posamezniki lahko Gursu podajo le pripombe na same modele, občinam pa predlagajo spremembo vrednostnih ravni oz. con. Zadnji dan za pošiljanje pripomb s strani lastnikov je 15. november 2019. 

Kot so sporočili z ministrstva za okolje in prostor, ki bo projekt kmalu podrobneje predstavilo, so vrednosti nepremičninam izračunane na podlagi objavljenega predloga modelov in podatkov nepremičnin v registru nepremičnin na dan 27. junij.

Lastniki lahko prek spleta (TUKAJ) preverijo, kakšna je vrednost njihove nepremičnine. "Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji se je od leta 2017 do danes dvignila s 123 milijard na 160 milijard evrov. Nekatere nepremičnine bodo tako vredne tudi 20, 30 ali 40 odstotkov več kot glede na stare modele," je dejal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović.

Po 45-dnevnem roku, v katerem lahko posamezniki podajo pripombe na predlagane modele, se bodo do njih najprej opredelile občine, na Gursu pa bodo modele po potrebi prilagodili. Vlada mora do konca marca 2020 potrditi končni predlog modelov, na podlagi ažuriranih podatkov pa bodo nato nepremičninam določene posplošene vrednosti.

Postopek

S 1. aprilom 2020 bodo vrednosti nepremičnin določene na novo, lastniki bodo obvestilo o tem prejeli po pošti. Takrat bodo lahko tudi začeli postopke za uveljavljenje posebnih okoliščin za posamezno nepremičnino. V zvezi z zakonom o množičnem vrednotenju bo spremenjen tudi zakon o evidentiranju nepremičnin, predvideno je podaljšanje obstoječe ureditve vodenja podatkov o dejanski rabi zemljišč v zemljiškem katastru do 31. marca 2020.

Sistem množičnega vrednotenja je bil prenovljen z novim zakonom, ki je začel veljati januarja lani in s katerim so želeli pred novim ciklom splošnega vrednotenja nepremičnin odpraviti pomanjkljivosti v prejšnjem zakonu, na katere je leta 2013 opozorilo ustavno sodišče.

Novi zakon med drugim določneje opredeljuje sistem vrednotenja, tako da bo vrednosti mogoče uporabiti tudi za potrebe obdavčenja. 

Nepremičninski davek bi bil prevelik zalogaj

Posplošene vrednosti nepremičnin se uporabljajo v najrazličnejše namene. Eden od njih bo v prihodnje morda tudi nepremičninski davek, a na Gursu poudarjajo, da je uvajanje takega davka vprašanje za ministrstvo za finance.

O zloglasnem davku na nepremičnine so avgusta na ministrstvu za finance povedali , da še pripravljajo pravne podlage. "S skupino pravnih strokovnjakov se proučujejo pravno sprejemljive rešitve, obenem se usklajujejo tudi nekatera bistvena strokovna vprašanja, kot so način določitve davčne osnove, primerne davčne stopnje in tako dalje," so povedali na ministrstvu. A je premier Marjan Šarec danes v državnem zboru dejal, da "v tej konstalaciji vlada ni sposobna sprejeti nepremičninskega davka", saj ne verjame, da bi lahko dosegli konsenz. Minister za okolje in prostor Simon Zajc je glede te premierjeve izjave dejal, da se mu zdi "kar ustrezna".