Sodišče obsodilo tudi zaročenca

FOTO: Novinarka zaradi zunajzakonskih spolnih odnosov in splava pristala za rešetkami

A.S.
1. 10. 2019, 08.49
Posodobljeno: 1. 10. 2019, 11.20
Deli članek:

Maroška novinarka Hajar Raissouni je sodišče obsodilo na eno leto zaporne kazni. Vzrok? Spolni odnosi pred poroko in splav.

Reuters
Številni so ogorčeni in zahtevajo izpustitev novinarke in njenega zaročenca.

Hajar Raissouni in njenega zaročenca 40-letnega Refata Alamina so policisti prijeli 31. avgusta v ginekološki kliniki v maroški prestolnici Rabat. 28-letnica je zanikala obtožbe policije, da je medicinsko osebje izvedlo splav (zdravili so jo namreč zaradi notranjih krvavitev)), naletela pa je na gluha ušesa. Zunajzakonski spolni odnos in splav sta po maroških zakonih namreč hudi zakonski kršitvi in vodita za rešetke, piše BBC. Maroška zakonodaja splav dovoljuje zgolj v primeru, ko je ogroženo življenje matere.

Raissounijeva, ki dela za neodvisen časopis Akhbar Al-Yaoum daily, kritičen do oblasti, je izpostavila, da gre v njenem primeru za »politični proces«, saj so jo policisti zasliševali predvsem o njenem delu in družinskih odnosih. Še posebej je policijo po njenih besedah zanimal njen stric, ki je znan islamistični kolumnist. Prisilili naj bi jo tudi v ginekološki pregled, ki je bil po trditvah odvetnikov, ponižujoč in na meji mučenja. Policija naj bi obenem v njenem primeru predložila izmišljene dokaze.

Na rabatskem sodišču je novinarka zanikala obtožbe, oba z zaročencem pa sta zatrdila, da do splava ni prišlo. »Odločitev sodišča nas je pretresla,« je za Reuters povedal odvetnik obtožene Abdelmoula El Marouri in izpostavil, da bi morala biti 28-letnica oproščena vseh obtožb - odvetnik je namreč dostavil vse potrebne medicinske dokaze, ki potrjujejo, da ginekolog splava ni izvedel. 

Reuters
Ahmed Benchemsi iz Human Rights Watch organizacije je presojo sodišča označil za »hudo kršenje človeških pravic in neposreden napad na posameznikovo svobodo«.

Tožilec je na sojenju sicer izpostavil, da aretacija ni imela nič z novinarskim delom Raissounijeve ter da omenjeno ginekološko kliniko preiskujejo, ker naj bi tam večkrat izvajali nelegalne splave. Zdravnik, ki je 28-letnico pregledal na zahtevo tožilstva, pa naj bi ugotovil, da je kazala znake nosečnosti in da naj bi ji opravili splav v pozni nosečnosti.

Tako Raissunijevo kot zaročenca je sodišče obsodilo na eno leto zaporne kazni, ginekologa Mohammeda Jamala Belkeziza, ki naj bi opravil abortus pa na dve leti. Sodišče je poleg tega obsodilo še anesteziologa, ki je dobil leto dni pogojne zaporne kazni, zdravstveni tehnik pa osem mesecev prav tako pogojne kazni.

Obsodba Raissounijeve je sprožila val ogorčenju v Maroku in širše. Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International jo je označila za uničujoč udarec pravicam žensk v Maroku. Ahmed Benchemsi iz Human Rights Watch organizacije je presojo sodišča označil za »hudo kršenje človeških pravic in neposreden napad na posameznikovo svobodo«.

V Maroku sicer vsak dan opravijo med 600 in 800 nezakonitih splavov. Lani so 73 ljudem sodili zaradi prekinitve nosečnosti, več tisočim pa zaradi spolnih odnosov izven zakona.