razkazovanje mišic

FOTO: Z največjo vojaško parado zaznamovali 70. obletnico Ljudske republike Kitajske

G.G./STA
1. 10. 2019, 08.42
Posodobljeno: 1. 10. 2019, 08.55
Deli članek:

V Pekingu so z veliko vojaško parado proslavili 70. obletnico razglasitve komunistične Ljudske republike Kitajske.

Profimedia
Kitajska dekleta poprimejo za puško in strumno korakajo.

"Nobena sila ne more zamajati temeljev tega velikega naroda," je dejal kitajski predsednik Xi Jinping, ki je govor podal z mesta na trgom Tiananmen, od koder je pred 70 leti tedanji voditelj kitajske komunistične partije Mao Zedong razglasil ustanovitev komunistične Kitajske.

Kitajski mediji so tokratno parado označili za največjo doslej. Na paradi po osrednji aveniji Chang'An je sodelovalo okoli 15.000 vojakov in več kot 580 različnih vozil in druge vojaške opreme. Poleg tega je mesto preletelo 160 vojaških letal. Helikopterji so oblikovali formacijo v obliki številke 70.

Predstavili so tudi nova brezpilotna letala, ki so sposobna leteti z nadzvočno hitrostjo, pa tudi najnovejše dele kitajske vojaške opreme, vključno z medcelinsko raketo DF-41, ki je sposobna nositi tako konvencionalne kot jedrske bojne konice, doseže pa lahko lahko tudi ZDA.

Profimedia
70. obletnica Ljudske republike Kitajske.

Že ob začetku slovesnosti, ki je potekalo ob zelo strogih varnostnih ukrepih, so se sicer v Hongkongu kljub prepovedi že začeli zbirati protestniki, ki želijo pozornost z obletnice preusmeriti na ravnanje Pekinga, ki naj bi jim odvzemal posebne pravice območja s posebno upravo.

Parada je bila posvečena 70. obletnici ustanovitve Ljudske republike Kitajske, ki jo je tedanji voditelj kitajske komunistične partije Mao Zedong razglasil po zmagi v državljanski vojni nad nacionalističnim Kuomintangom pod vodstvom generala Čangkajška. Ta se je potem umaknil na Tajvan.

Mao je sicer ustanovitev komunistične Kitajske razglasil 21. septembra 1949, ustanovitev pa so nato množično praznovali na pekinškem trgu Tiananmen 1. oktobra, kar je potem postal nacionalni praznik.