Spletni portal Požareport je danes objavil "zgodbo o zelo verjetni korupciji", v kateri piše, da naj bi predsednik vlade Šarec in njegov državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec zlorabila svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe širši javnosti neznani nekdanji uradnici občine Kamnik na Sovi, in sicer mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi. 

Poslanska skupina SDS je zaradi tega poročanja predlagala, naj morebitno zlorabo Sove obravnava komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Po pisanju portala Požareport Sova domnevne zaposlitve uradno ne komentira, ker da so podatki o zaposlenih v skladu s predpisi tajni. 

Podobno so v Sovi navedli tudi za STA. Kot so dodali, agencija ugibanj o tem, kdo je ali kdo ni uradna oseba agencije, zato ne komentira. 

So pa poudarili, da so vsi postopki zaposlovanja v agenciji zakoniti in pregledno dokumentirani. Postopke vodijo neodvisne strokovne komisije, ki so imenovane za vsak postopek posebej, pri tem pa so upoštevani merila in kriteriji, ki so določeni za vsako delovno mesto posebej. "Komisija iz nabora kandidatov, ki so posredovali v daljšem časovnem obdobju vloge za zaposlitev v agenciji, izbere kandidata, ki se v postopku izbora najbolj izkaže," so zatrdili.

Prvič izvedli postopek javne objave 

Delovno razmerje v agenciji se lahko sklene brez objave oziroma razpisa. Agencija praviloma zbira prijave prek spleta, v mandatu direktorja Rajka Kozmelja pa je z namenom pridobitve kar najboljšega nabora kandidatov prvič izvedla postopek javne objave, s katero je pozvala kandidate k prijavi za opravljanje nalog v agenciji. 

Na objavljena delovna mesta se je prijavilo 878 kandidatov, agencija pa je po opravljenih pisnih preizkusih, zaposlitvenih intervjujih in preizkusih psihofizičnih sposobnosti ter po opravljenih varnostnih postopkih, kar je vse ustrezno dokumentirano, izbrala najboljše kandidate, od katerih so nekateri v agenciji že zaposleni, ostali pa bodo do konca letošnjega leta. 

Navedbe o izvajanju pritiskov z namenom zaposlitve zato v celoti zavračajo. Obenem pa opozarjajo, da zakon o tajnih podatkih določa, da "je vsak, ki se seznani s tajnim podatkom, odgovoren za njegovo varovanje ne glede na način, na katerega se je s podatkom seznanil".