zamuja že 266 dni

Neizpolnjene obljube ministra Karla Erjavca

Mihael Korsika
24. 9. 2019, 20.01
Deli članek:

Na ministrstvu za obrambo se pred slabim letom začeli pripravljati belo knjigo o obrambi. Minister si je zaželel, da bi bil osnutek pripravljen ob začetku letošnjega leta, nato je bil napovedan za junij, kasneje za september, a ga še vedno ni predstavil.

Šimen Zupančič/M24
Na ministrstvu, ki ga vodi Karl Erjavec, na naša vprašanja niso odgovorili.

Obrambni minister Karl Erjavec je lani sredi novembra, po dobrih dveh mesecih mandata, v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo napovedal, da pripravljajo nov strateški dokument – belo knjigo o obrambi, ki bo natančno definirala nadaljnji razvoj Slovenske vojske (SV).

Delovno skupino na ministrstvu za pripravo bele knjige je vodil takratni državni sekretar Klemen Grošelj. Svoje načrte je minister Erjavec predstavil tudi parlamentarnemu odboru za obrambo. »Spreminjamo strategijo nacionalne varnosti in pripravljamo beloknjigo o obrambi, ki bo podlaga za spremembe srednjeročnega načrta ter resolucije o dolgoročnem razvoju in opremljanju Slovenske vojske,« je napovedoval Erjavec. Obrambni minister in predsednik Desusa je ob tem izrazil upanje, da bo ministrstvo dokument v javno razpravo poslalo do začetka letošnjega leta.

Že 266 dni »zamude«

Ministrstvo ob novem letu državljanov ni razveselilo z novo strategijo razvoja Slovenske vojske, štiri mesece kasneje pa je sledila nova klofuta Slovenski vojski. Generalštab je namreč v poročilu predsedniku republike stopnjo zmožnosti za delovanje v miru ocenil z zadostno, za delovanje v vojni pa kot nezadostno. Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Samo Bevk, ki prihaja iz vrst koalicijske SD, je ob predstavitvi poročila poudaril, da odbor z nestrpnostjo pričakuje beloknjigo.

Pretekla sta še dva nadaljnja meseca, ko je državni sekretar Klemen Grošelj na novinarski konferenci sredi junija slavnostno napovedal, da bo ministrstvo osnutek bele knjige v javno razpravo poslalo konec meseca. Ker je bil izvoljen za evropskega poslanca, je Grošelj odšel z ministrstva, še pred nastopom mandata v Strasbourgu pa je v začetku julija povedal, da je že oddal osnutek dokumenta, ki naj bi po njegovih besedah kmalu »ugledal luč sveta«.

Z ministrstva za obrambo so konec julija sporočili, da bodo vendarle predstavili belo knjigo, a šele septembra. Kljub temu, da so na ministrstvu poudarili, da je dokument usklajen z vsemi akterji na ministrstvu, ga do danes še vedno niso predstavili. Če upoštevamo Erjavčevo željo, da bi osnutek bele knjige šel v javno razpravo ob začetku letošnjega leta, na ministrstvu zamujajo že 266 dni.

»Priprava bele knjige je potekala nekoliko dlje časa, kot smo v začetku predvideli, saj je njen sprejem povezan s spremembami resolucije o strategiji nacionalne varnosti, ki se je pripravljala sočasno, in katere sprejem je bil premaknjen v jesen. V sklopu procesa priprave bele knjige so se z zamenjavo državnih sekretarjev spremenile tudi pristojnosti za vodenje tega procesa,« zamudo pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo.

Na ministrstvu pa nam niso odgovorili na vprašanje, kdaj bodo dokument predstavili. Pravijo le, da se bo vlada z njim seznanila najkasneje do konca leta, nato pa se bo z belo knjigo po navedbah ministrstva seznanil tudi parlament.

Desetletno iskanje smeri razvoja

Slovenska vojska sicer že dolgo ugotavlja, v katero smer bi se razvijala. Pred dobrim desetletjem, natančneje v začetku leta 2009, je tedanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič (SD) napovedala strateški pregled obrambnega resorja, ki naj bi postal belaknjigaobrambe ter zaščite in reševanja.

Naslednji obrambni minister, ki je želel postaviti nove temelje Slovenske vojske, je bil leta 2013 Roman Jakič (Pozitivna Slovenija), ki je prav tako napovedal pripravo bele knjige. Leta 2014 so prišle nove parlamentarne volitve in s tem nova ministrica za obrambo Andreja Katič (SD).

Po treh letih njenega mandata je poslanec Matej Tonin (Nova Slovenija) na parlamentarnem odboru za obrambo predlagal, naj ministrstvo do konca leta 2017 pripravi beloknjigo o obrambi, a člani odbora predloga niso podprli. Zdaj ministrstvo dokument pripravlja že eno leto.