Iskanje rešitev

Zaradi kolapsa Adrie že upad hotelskih gostov v Ljubljani

G.G./STA
24. 9. 2019, 18.30
Posodobljeno: 24. 9. 2019, 18.33
Deli članek:

Težave Adrie Airways vplivajo tudi na hotelirje, ki iščejo možne rešitve.

STA
Na brniškem letališču je zaradi odpovedi Adrijinih letov veliko nejevolje.

"Samo v Hotelu Slon in City hotelu imamo dnevno odpovedanih približno pet odstotkov rezervacij," je pojasnil direktor teh hotelov Gregor Jamnik in dodal, da imajo dnevno do približno desetodstoten izpad prihodkov zaradi težav in odpovedi letov Adrie Airways. Gre namreč za goste, ki so želeli ostati v Ljubljani več dni.

"Vendar pa ne skušamo delati panike med gosti in jim predlagamo, da izberejo druge letalske prevoznike na ljubljanskem letališču, saj ne želimo postati provinca in jih voziti na konkurenčna letališča, če to ni potrebno," je dejal. Gostom pojasnijo, da si morajo sami kupiti nove karte, saj v teh razmerah ni pričakovati, da jim bo Adria Airways organizirala nadomestne lete.

Pariz, Varšava, Beograd ali Istanbul

Za zahodno Evropo jim svetujejo povezavo z Air France, ki leti na pariško letališče, eno izmed pomembnih evropskih vozlišč. Hotelirji bodo skušali Air France, ki z brniškega letališča vzleti dvakrat dnevno, doseči dogovor, da bi te lete opravljal z večjimi letali. Druga možnost za zahodno Evropo je Varšava s prevoznikom Lot Polish Airlines, vendar potniki tam lahko pričakujejo daljše čakanje na povezovalne lete.

Goste, ki so namenjeni v vzhodno Evropo, preusmerjajo na Air Serbio. "Ta leti dvakrat na dan iz Ljubljane, dvakrat dnevno leti tudi Turkish Airlines, čeprav je treba leteti v Istanbul," je pojasnil Jamnik.

Karte so se podražile

Če ni druge možnosti, jim do Trsta in Zagreba organizirajo prevoze z družbami, ki so specializirane za povezovanje mest z letališči. Vendar pa so se letalske karte na bližnjih letališčih ob težavah Adrie Airways precej podražile, je dodal.

Adria Airways je zaradi finančnih težav za danes in sredo začasno prekinila izvajanje večine letalskih operacij; ohranila je le povezavo z najpomembnejšim vozliščem nemške Lufthanse v Frankfurtu. Kakšna bo usoda letalskega prevoznika bo morda znano že v sredo, ko bodo z vodstvom družbe govorili predstavniki agencije za nadzor civilnega letalstva.