Bo ptujski sindikat upokojencev tožil državo?

Minimalna pokojnina mora znašati 636 evrov!

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
12. 9. 2019, 06.50
Deli članek:

Ptujski upokojenci, ki so združeni v aktiv sindikalnih aktivistov ZSSS, so pred dnevi na ministrstva, vlado in poslance naslovili sedem zahtev. Med drugim zahtevajo, da se jim pokojnine dvignejo za 7,2 odstotka.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

C.G. / Štajerski tednik
V aktivu so pripravljeni tudi tožiti državo. Prepričani so, da vedno upokojenci potegnejo ta kratko.

Dvig pokojnin upokojencem je ena izmed osnovnih zahtev ptujskega aktiva sindikalnih aktivistov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

V omenjenem združenju so prepričani, da jim država krati pravice, ker ne usklajuje minimalne starostne pokojnine z nujnimi življenjskimi stroški. Zato zahtevajo dvig pokojnin za 7,2 odstotka. Prepričani so, da bi zaradi gospodarske rasti minimalna starostna pokojnina morala znašati 636 evrov, torej sto evrov več kot trenutno. »Družbeni domači proizvod je visok in je nad povprečjem Evrope. Denarni tok v državno blagajno se nenehno zvišuje, vedno več je zaposlenih, tudi tisti, ki delajo v tujini, prinašajo v državo dodatni denar. Potrošnja se sorazmerno temu veča. Smo upokojenci še vedno žrtve sistema varčevanja, ste prepričani, da ne moremo učinkovito protestirati?!« opozarjajo v aktivu, ki ga vodi predsednik Edi Kupčič

Razborite napovedi državne neposlušnosti

Če ne bodo našli primernega sogovornika, ki bi jim prisluhnil in pomagal, napovedujejo shode in manifestacije. Pripravljeni so bojkotirati tudi vse prihodnje volitve, ovirati delo državnih institucij, promet ... Razmišljajo celo o tem, da bi državo in vlado tožili zaradi kratenja pravic in neenakopravne obravnave državljanov. »Zaznamovani pa boste ostali za vedno kot tisti, ki starejše odrivate na rob družbe in jih pošiljate v čimprejšnjo smrt,« še žugajo slovenskim politikom ob jasnih zahtevah, ki so jih posredovali pristojnim.

V ptujskem aktivu je 24 članov, ki redno sodelujejo pri sprejemanju odločitev. Kot pravijo, bi pokojnina 636 evrov omogočala vsaj minimalne pogoje za preživetje.

Zdravi upokojenci bi radi delali več

Zdaj preštevilni z zelo nizkimi pokojninami životarijo in so na robu revščine. »Zdravi upokojenci smo pripravljeni tudi delati dalje. Zdaj upokojenec lahko dela 60 ur, na uro prejme 4,50 evra, a mnogi so zdravi in bi želeli delati še več. Številni pa morajo, saj tisti, ki nimajo dovolj delovne dobe, prejmejo tudi pod 500 evrov mesečno. Takšnemu upokojencu vsak evro pride prav. Od nikogar ne želijo nič, le možnost, da delajo, seveda pa so tudi državi pripravljeni plačevati prispevke,« dodaja Kupčič.

Spremembe tudi v zdravstvu

Še ena izmed zahtev ptujskega aktiva sindikalnih upokojencev se nanaša na izboljšanje stanja v zdravstvu. Kot pravijo, so prav upokojenci tisti, ki potegnejo kratko, saj najpogosteje potrebujejo zdravniško pomoč in jih dolge čakalne vrste najbolj prizadenejo.

Obenem menijo, da je nujno poenostaviti dostopnost storitev pri specialistih in dodatno zavarovanje prenesti k osnovnemu, torej na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Po mnenju ptujskih upokojencev, ki so se ta teden srečali na izredni seji, bi morali posebej urediti tudi način plačevanja dodatnega zavarovanja, in sicer glede na prihodek zavarovanca in ne za vse enako. »Nastala je prava zagata tudi zato, ker ni zakona o dolgotrajni oskrbi. Najtežje je tistim, ki nimajo svojcev, a potrebujejo stalno pomoč, zanje pa ni prostora ne v domovih ne v bolnišnicah. To so prave drame,« še pravi predsednik aktiva.