Učiteljica zaradi rdečega madeža na šolski uniformi zmerjala osnovnošolko. Dekle je storilo samomor

A.S.
11. 9. 2019, 21.50
Posodobljeno: 11. 9. 2019, 22.12
Deli članek:

Učiteljica je 14-letnico označila za "nemarno" in "umazano", potem ko je na njenih oblačilih opazila rdeče madeže. Dekle se je kmalu zatem obesilo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po besedah dekličine mame, je učiteljica 14-letnico, potem ko je opazila rdeč madež na njeni šolski uniformi, označila za “nemarno” in ji ukazala, naj zapusti učilnico. Do incidenta je prišlo v Kabiangeku (zahodno od prestolnice Nairobi) prejšnji petek, piše BBC.

“Ničesar ni imela, kar bi lahko uporabila namesto higienskih vložkov. Ko je učiteljica opazila krvave madeže, ji je naročila, naj zapusti učilnico in stoji pred vrati,” je povedala užaloščena mati. Dekle je materi, takoj po prihodu iz šole, zaupalo, kaj se je zgodilo in odšlo po vodo. Ni je bilo nazaj. Storila je samomor.

Ogorčeni starši ostalih učenk so v torek pred šolo organizirali protest. Prišlo je kar 200 ljudi, policisti pa so jih pet aretirali, medtem ko so ostale pregnali z uporabo solzivca. Protestniki naj bi ovirali promet in podrli šolska vrata. Šola je vse od takrat zaprta, učiteljica pa ni podala nikakršnih izjav za tamkajšnje medije, poroča BBC.

V Keniji si številne deklice ne morejo privoščiti tamponov in vložkov ali menstrualnih skodelic. Čeprav so v omenjeni državi že leta 2017 sprejeli zakon, po katerem bi država osnovnošolke morala preskrbeti z osnovnimi higienskimi pripomočki, temu več kot očitno ni tako.

Policijska preiskava je že v teku.