To bo prvi obisk Marjana Šarca v Moskvi na položaju predsednika slovenske vlade. Kot so danes sporočili iz njegovega kabineta, je namen obiska "potrditev dobrih odnosov med državama, krepitev dvostranskega dialoga ter iskanje možnosti za nadaljnji razvoj vsestranskega sodelovanja, še posebej na gospodarskem področju".

Rusija je že zdaj pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Uvršča se na četrto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini in na deveto med slovenskimi izvoznimi partnericami. Obseg blagovne menjave med državama je lani znašal 1,16 milijarde evrov.

Šarca bodo na obisku v Rusiji spremljali predstavniki devetih slovenskih podjetij, pa tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V Moskvo sicer ob premierju potujejo še zunanji minister Miro Cerar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer ter minister za kulturo Zoran Poznič.

Kot so potrdili v kabinetu predsednika vlade, se bo Šarec v Moskvi sestal predvsem z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom. To bo njuno drugo srečanje v manj kot letu dni. Prvič sta se sestala 18. oktobra lani v Bruslju ob robu vrha Evrope in Azije. Tedaj je ruski premier slovenskega tudi povabil na obisk v Moskvo.

Obisk bo namenjen tudi izmenjavi mnenj o aktualnih zunanjepolitičnih temah, še napovedujejo v Šarčevem kabinetu, a brez konkretne opredelitve tematik. Evropska unija in Nato, katerih članica je tudi Slovenija, sta sicer proti Rusiji uvedla sankcije zaradi ukrajinske krize in ruske protipravne priključitve ukrajinskega polotoka Krim.

Slovenski premier namerava poleg tega ob robu obiska v Moskvi tudi uradno odkriti spomenik slovenskim žrtvam v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Rusije, so še napovedali v Šarčevem kabinetu.