Nakup

Hotela Kompas in Lovec na Bledu v lasti kitajskih investitorjev

B.K./STA
30. 8. 2019, 10.31
Posodobljeno: 30. 8. 2019, 10.33
Deli članek:

Podjetje Golden Forest s sedežem v Ljubljani, ki naj bi bilo v lasti vlagateljev iz Kitajske, je kupilo blejska hotela Kompas in Lovec, danes poroča spletni portal Siol.

Profimedia
Blejsko jezero.

Hotela Kompas in Lovec sta bila do sedaj v lasti družbe Kompas Hoteli Bled, ki jo obvladujeta hotelirja Ivan Tatić in Milorad Sikima. Že dalj časa je v njunih rokah ljubljanski Best Western Premier Hotel Slon, od lani pa tudi City Hotel, ki prav tako stoji v središču prestolnice, piše Siol. Dodaja, da sta prodajo blejskih hotelov začela konec leta 2017, da bi lahko financirala nakup novega hotela, znanega pod starim imenom Turist.

Blejska hotela je kupilo podjetje Golden Forest s sedežem v Ljubljani, ki naj bi bilo v lasti vlagateljev iz Kitajske. Kdo je v ozadju tamkajšnje družbe Hongkong Gold Elephant International, ustanovljene pred štirimi leti, iz uradnih registrov ni mogoče ugotoviti. Dosedanje izkušnje s kitajskimi naložbami pri nas so pokazale, da se za njimi nemalokrat skrivajo posamezniki iz Slovenije, navaja Siol.

Uradna zastopnika podjetja Golden Forest sta Xiaolei Xu in Guo Jinlin iz kitajske province Nandžing. Vodenje poslov v Sloveniji je pred mesecem dni prevzel Vladan Mitrović, ki že ima izkušnje v hotelirstvu. Po dostopnih podatkih je nazadnje vodil Best Western Hotel v Kranjski Gori, ki ima 72 sob. Štirizvezdična blejska hotela Kompas in Lovec imata 95 oziroma 52 sob.

Ukvarjali se bodo tudi s kmetijstvom

Kot kaže, se bodo vlagatelji iz Kitajske na Gorenjskem ukvarjali tudi s kmetijstvom. Pred kratkim so namreč kupili podjetje Mortista, ki je med drugim registrirano za rejo živali ter gojenje in pridelavo kmetijskih pridelkov.

Milijonska cena plačana večinsko s posojilom

Koliko je moral Golden Forest plačati za blejska hotela, še ni znano. Po dostopnih podatkih bi se cena lahko gibala okrog desetih milijonov evrov. Iz pogodbe o prodaji, ki so jo pridobili v uredništvu Siol.net, je razvidno, da so kitajski vlagatelji le manjši del kupnine plačali z lastnimi sredstvi. Večino so financirali s sedemmilijonskim posojilom, ki so ga najeli pri Sberbank.

Družba Kompas Hoteli Bled, ki je upravljala oba hotela, je v letu 2017 ustvarila 5,4 milijona evrov prihodkov od prodaje in okoli 200.000 evrov čistega dobička ter je imela 57 zaposlenih, medtem ko podatki o lanskem poslovanju še niso na voljo. Pred letom dni je tedanji direktor Kompas Hotelov Bled Tine Brodnjak ugotavljal, da se bodo širili predvsem na kongresno dejavnost.