Vedno močnejši

FOTO: Florida trepeta pred orkanom Dorian

B.K.
30. 8. 2019, 08.58
Posodobljeno: 30. 8. 2019, 09.05
Deli članek:

Orkan je obšel karibske države, a na obalo Floride bo treščil s polno močjo.

Profimedia
Kubi je prizanesel, Floridi ne bo.

Prebivalci ameriške zvezne države Florida so v četrtek panično nakupovali nepokvarljivo hrano, ustekleničeno vodo in druge stvari, s katerimi bodo v napol varnih zavetjih svojih hiš skušali preživeti udarec letošnjega prvega jesenskega orkana Dorian. Kolone ljudi so se prav tako vile pred bencinskimi servisi.

Profimedia
Voda, hrana, toaletni pripomočki. Vse to masovno nakupujejo prebivalci Floride.

Dorian, ki je grozil že karibskim državam, je te obšel. V Portoriku in na Deviških otokih, kjer so pričakovali hudo razdejanje, so bili deležni le znatne količine padavin. A za prebivalce Floride je to slaba novica. Orkan nad kopnim namreč izgubi moč, dejstvo, da je otoke obšel tako pomeni, da se bo pred pristankom na obali Floride še okrepil. Ameriški Nacionalni center za orkane je v četrtek orkan Dorian označil za orkan prve stopnje, a so opozorili, da bi se lahko okrepil do četrte stopnje, ko bo zadel Florido. Strokovnjaki pričakujejo močne vetrove, ki bi lahko dosegli hitrost tudi višjo kot 200 kilometrov na uro.

Profimedia
Prebivalci Floride se panično pripravljajo na prvi letošnji orkan.

Po napovedih naj bi kopno ZDA zadel v ponedeljek. Evakuacije prebivalcev zaenkrat niso načrtovane.

Profimedia
Lokalni mediji so svoje redakcije začasno vzpostavili v skupni stavbi.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je prebivalce Floride že opozoril, naj med nevihto ostanejo doma, bo tudi sam ostal doma. Zaradi orkana Dorian je namreč odpovedal načrtovan obisk Poljske. »Naša najvišja prioriteta je sedaj varnost ljudi, ki so na poti orkana,« je dejal. Na Poljsko bo tako namesto njega odpotoval ameriški podpredsednik Mike Pence.

Profimedia
Prebivalci Floride se panično pripravljajo na prvi letošnji orkan.