KARIERA

FOTO: Čez noč iz uniforme v čevlje poslovnih menedžerjev

Ž.K.
30. 8. 2019, 06.48
Deli članek:

Cela vrsta uslužbencev vlade, ki je delovala bodisi v policiji ali drugih varnostnih organih, si je uspela zagotoviti dobro plačane službe v gospodarstvu.

STA
Darko Majhenič

Darko Majhenič

Darko Majhenič je bil še pred kratkim direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), naše elitne policijske enote, ki je odgovorna za boj z najtežjimi oblikami kriminala. Potem ko se je prva dama policije Tatjana Bobnar odločila na njegovo mesto postaviti Darka Muženiča, si je, kot kaže, Majhenič našel delo v Zavarovalnici Sava. Kaj naj bi počel in ali bo njegovo delo povezano z varnostjo ali preiskovanjem škodnih primerov, še ni jasno.

Stanislav Veniger

STA
Stanislav Veniger

Zavarovalnice so, kot kaže, priročno pribežališče nekdanjih vodilnih policistov. Tudi Stanislav Veniger, ki je bil nekdaj nadrejeni Darka Majheniča, je po odhodu iz policije pristal v zavarovalništvu. Je namreč svetovalec uprave Zavarovalnice Triglav, ki deluje predvsem na področju odkrivanja zavarovalniških prevar.

Robert Slodej

STA1
Robert Slodej

Nekdanji vodja preiskav na NPU Robert Slodej se je po odhodu iz policije najprej prijavil na delovno mesto vodje skladnosti poslovanja in integritete na Slovenskih železnicah, a ni bil uspešen. Danes je zaposlen v državnem podjetju Eles, kot vodja službe za varnostni sistem in civilno obrambo.

Sebastjan Selan

STA
Sebastjan Selan

Sebastjan Selan je bil vodja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), po svojem kratkem mandatu pa je postal direktor Marine Portorož, direktor podjetja Delo prodaja in izvršni direktor Term Čatež. Danes ima v lasti dve podjetji 3maran in S-teams.

Mitja Klavora

STA
Mitja Klavora

Eden prvih vidnih policistov, ki je iz uniforme skočil v menedžerske vode. Leta 1994 je bil direktor kriminalistične službe, a ga je odnesla afera Depala vas. Nove izzive je našel v podjetju Petrol, kjer je deloval kot svetovalec uprave in nato tudi kot izvršni direktor. Pozneje je deloval tudi v družbi Fenolit.

Marko Pogorevc

STA
Marko Pogorevc

Marko Pogorevc je znotraj policije zasedal več pomembnih položajev, nazadnje je bil med letoma 2000 in 2003 tudi generalni direktor slovenske policije. Uradno se je po slovesu od uniforme zaposlili v Mobitelu, ki se je pozneje združil s Telekomom. Neuradno naj bi bil precej aktiven tudi kot lobist.

Igor Bavčar

Ne nazadnje je bil policist, pa čeprav le devet mesecev, tudi padli tajkun Igor Bavčar. Bil je borec za človekove pravice, politik in notranji minister, torej šef vseh policistov. In nato še menedžer, a kot se je izkazalo, ne ravno najbolj uspešen. Njegova karierna preobrazba se je končala, ko je odšel na Dob na prestajanje zaporne kazni.