PERSPEKTIVNA ŠPORTNICA

Julija in njen oče naprošata, da jima pomagamo uresničiti sanje

P.K.
28. 8. 2019, 19.43
Posodobljeno: 28. 8. 2019, 20.10
Deli članek:

Ker ženski hokej pri nas ni tako razvit, ima najstnica možnost oditi v Združene države Amerike. A ta korak ni tako preprost. Jima pri tem lahko pomagamo?

Osebni arhiv
Pomagajmo Juliji Blazinšek doseči športne sanje.

Spoznajte Julijo Blazinšek, 16-letno hokejistko. Čeprav je hokej malo nenavaden šport za dekleta, mu je predana že od otroštva.

»V tem športu sem srečna in moje trdo delo je že nagrajeno z rezultati. Uspešno sem igrala za različne selekcije, s 15 leti pa sem bila povabljena v slovensko reprezentanco. Z njo smo v letu 2019 dosegle prvo mesto na svetovnem prvenstvu, divizije B skupina A. Tam sem bila prva strelka turnirja,« je skromna najstnica dejala o izjemnih uspehih. A ker ženski hokej v Sloveniji ni najbolj razvit, ji svetujejo nadaljevanje poti v tujini in od tu izvira njena prošnja za finančno podporo.

V svet po še več uspehov

Njeni domači ji namreč te v celoti ne morejo zagotoviti, saj gre za družino očeta samohranilca s tremi otroki. »Zato vas z očetom naprošava, da mi pomagate pri naslednjem koraku v športni karieri, z donacijo na račun. V zameno vam lahko samo obljubim, da bom trdo delala naprej in s hvaležnostjo za to priložnost vedno z veseljem zastopala našo državo,« je dejalo dekle.

Dosežke Štajerke in njen talent so namreč opazili tudi v tujini, prejela je ponudbo Gilmour Academyje, ki je v zvezni državi Ohio v ZDA, kjer bi poleg tega, da bi obiskovala tamkajšnjo srednjo šolo, postala tudi članica njene hokejske ekipe. »S tem bi dobila priložnost igrati z najboljšimi v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Pripravljeni so kriti večino šolnine, ki znaša vrtoglavih 52.000 dolarjev, vendar moram sama vseeno prispevati še 6700 dolarjev ter pokriti prevozne in tekoče stroške,« je Julija spregovorila o številkah.

Najboljša igralka

O Juliji v samih presežnikih govorijo tudi mnogi, ki jo poznajo, med drugim oče mladeniča, ki trenira skupaj z njo. »Je igralka neizmernega talenta. Ne spomnim se, da bi kdaj izpustila trening ali tekmo. Na vrhuncu sezone to pomeni pet treningov in dve tekmi na teden. Kot univerzitetni profesor z mednarodnimi izkušnjami pa lahko samo potrdim, da bi izkušnja v tujini Juliji koristila in odprla veliko novih priložnosti, ki jih za ženski hokej v Sloveniji ni,« je dejal Matej Črepinšek.

Sredstva podpore za hokejistko se zbirajo pod okriljem Karitasa Celje. Številka računa: SI56 0510 0801 5567 619, sklic: 29368, namen: hokejistka Julija. Več informacij dobite pri Julijinem očetu na robert.blazinsek@gmail.com.

Tudi Markus Nylander, vodja ženske ekipe Hokejskega drsalnega kluba Maribor, je ne more prehvaliti. Že pred časom je opazil, da izstopa po znanju, volji in vodenju igre na ledu. Uspel jo je tudi prepričati, da se jim je pridružila v ženski članski ekipi v Mariboru. »Tukaj je takoj prevzela breme najboljše igralke in s svojo miselnostjo ter delavnostjo postala pravi vzor mlajšim in starejšim soigralkam. Bil je privilegij imeti jo v ekipi in opazovati njen vpliv na hokejsko skupnost, ki pa je v tem malem prostoru ženskega hokeja že prerasel. Vem, da bo uspešno zastopala barve svojega okolja tudi onstran luže in si utrla pot v močnejše lige ter dozorela v odličnih razmerah za študij,« je dejal Nylander.

Po kom se zgleduje

Julija Blazinšek ima tudi vzornika. Gre za Anžeta Kopitarja, prvega slovenskega hokejskega igralca, ki je zaigral v severnoameriški profesionalni hokejski ligi NHL. Tudi ona si želi nekoč postati profesionalna hokejska igralka. Mladenka se sicer že pripravlja na odhod v Ameriko. Že v začetku septembra bo namreč odpotovala čez lužo.