Pritiski pri kadrovanju

Vplivnež iz LMS zahteval izbiro Šoltesa: kako bo reagiral Šarec?

J.P./STA
28. 8. 2019, 19.46
Posodobljeno: 28. 8. 2019, 21.37
Deli članek:

Premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec od generalnega sekretarja stranke Braneta Kralja do četrtka pričakuje pojasnila glede očitkov o političnih pritiskih pri kadrovanju.

STA
Igor Šoltes

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je pritiske generalnega sekretarja stranke LMŠ Braneta Kralja prijavila pristojnim institucijam, tudi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in protikorupcijski komisiji. Za STA je potrdila verodostojnost dokumenta, ki ga je danes glede tega objavil urednik spletnega portala Požareport Bojan Požar.

Kot je navedeno v dopisu, jo je 21. avgusta poklical generalni sekretar največje vladne stranke LMŠ, ki ji je naročil, da "država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH".

Podrobnosti bo Prijovićeva pojasnila KPK na četrtkovem sestanku. Za zdaj želi povedati to, kar je navedla v dopisu, ki je zakrožil v javnosti.

Šoltes je bil vodilni kandidat DeSUS na evropskih volitvah, a je ostal pred vrati Evropskega parlamenta. Prijavil se je na razpis za direktorja Uradnega lista. Kadrovski postopek imenovanja direktorja še poteka, datuma odločanja še ni, je pojasnila Prijovićeva, sicer izvršna direktorica združenja nadzornikov.

Kralj: Moj namen je bil zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat

Kralj je za STA potrdil, da je klical Prijovićevo  glede imenovanja Šoltesa. Pravi, da je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat. Ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bo odstopil.

"Poklical sem gospo Ireno Prijović in ji omenil, da bi bil dr. Igor Šoltes lahko dober kandidat za direktorja Uradnega lista. Obžalujem, da je gospa razumela to kot pritisk, kajti namen mojega klica je bil zgolj povedati, da je nekdanji predsednik Računskega sodišča in kandidat Desus na evropskih volitvah po moji oceni dober kandidat za to mesto," je Kralj danes pojasnil za STA.