Gospodarstvo

Anton Rop ostal nadzornik Hranilnice Lon

G.G./STA
28. 8. 2019, 15.20
Posodobljeno: 28. 8. 2019, 15.21
Deli članek:

Delničarji Hranilnice Lon so na današnji skupščini imenovali nova nadzornika. To sta postala davčni svetovalec Christoph Geymayer in Igo Gruden, nekdanji prisilni upravitelj Probanke. Nasledila bosta bivšega šefa NLB Janka Medjo in nekdanjega prvega nadzornika Darsa Roberta Lična, ki sta odstopila.

Bobo
Rop je novi nadzornik Lona iz Medjeve kvote. Predlagalo ga je podjetje Zlata doba, ki domnevno usklajeno deluje z novimi kitajskimi investitorji.
Delničarji niso izglasovali niti razrešnice upravi pod vodstvom Jake Vadnjala, ki se je zaradi nekaterih poslov znašla pod drobnogledom Banke Slovenije.

Nova nadzornika je predlagal gospodarstvenik Otmar Zorn, ki je po spletu dogodkov trenutno delničar z največjo glasovalno močjo, o sklepih skupščine poročata časnik Finance in portal Siol.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je nedavno zaradi kršitev zakona o prevzemih prepovedala uresničevanje glasovalnih pravic skladu Kylin oz. družbi Kylin Prime Group in sedmim z njo povezanim delničarjem Hranilnice Lon. Glasovalne pravice tem delničarjem že nekaj časa mirujejo tudi na podlagi podobnih ugotovitev Banke Slovenije.

Poleg irskega sklada Kylin oz. njegove švicarske družbe Kylin Prime Group so predmet odločbe ATVP še družbe Diamant In, Fin-Nep, Sagrada, Zlata zora in Lendmark ter delničarja Srečko Kenda in Damir Šešet. Skupaj so imeli 67,60 odstotka glasovalnih pravic.

Medja odstopil tik pred skupščino

Ličen in Medja sta sicer odstopila sama, Medja po pisanju časnika Delo celo v torek, torej tik pred današnjo skupščino.

Zorn je sicer po pisanju omenjenih medijev predlagal tudi odpoklic Antona Ropa, nekdanjega premierja, iz nadzornega sveta, a za njegovo razrešitev skupina Zornu naklonjenim delničarjev ni zbrala zadostne, 75-odstotne podpore.

Ključni glasovi proti Ropovi razrešitvi so prišli iz vrst luksemburške družbe Rose Capital, katere lastnica je po pisanju Dela sedemindvajsetletna Su Chang, rojena na Kitajskem in stanujoča v Luxembourgu, po pisanju Siola pa družba za mednarodno kodo, ki jo potrebuje za trgovanje z vrednostnimi papirji, ni zaprosila v Luksemburgu, ampak pri KDD, kjer je član nadzornega sveta in eden od večjih lastnikov omenjeni Kenda.

Družba Rose Capital je v lastniško strukturo vstopila nedavno, saj je pred dnevi odkupila 9,9-odstotni delež od Sešeta, tako da se po pisanju Siola ugiba, da bi se lahko za njim skrivali vlagatelji, ki so obvladovali lastništvo Lona, dokler proti njim nista ukrepali ATVP in Banka Slovenije. Zorn je sicer namesto Ropa v nadzorni svet predlagal Bojana Dremlja, nekdanjega predsednika uprave Telekoma Slovenije.

Brez sprememb statuta

Zorn je po skupščini po pisanju Siola povedal, da sta Rose Capital in podjetje Ethic International, za katerim po informacijah portala stoji t. i. kralj betona Rok Furlan, v lastništvo pa je z nakupom nekaj več kot treh odstotkov delnic v lasti družbe Zlata doba vstopilo konec junija, napovedala vložitev tožbe, s katero bosta izpodbijala imenovanje dveh novih nadzornikov.

Delničarji Hranilnice Lon danes zaradi nasprotovanja Rose Capital in Ethic International niso izglasovali sprememb statuta, ki bi vpeljale več reda v delovanje nadzornikov in upravi omogočile, da v naslednjih treh letih po potrebi razpiše dokapitalizacijo ter izda za do 86 odstotkov novih delnic. Za vstop v Lon naj bi interes po pisanju Dela kazali v srbski AIK banki, ki je lastnica Gorenjske banke.