Z današnjim dnem

Kemis prenehal sprejemati odpadke: ukrep označili za nerazumen in izrazili skrajno zaskrbljenost

J.P.
8. 8. 2019, 08.48
Posodobljeno: 8. 8. 2019, 08.53
Deli članek:

Gradbena inšpekcija je ugotovila, da so vsi po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra vrhniškega Kemisa črna gradnja.

STA
Požar v Kemisu

Odločba gradbene inšpekcije jim nalaga takojšnjo prepoved oziroma opravljanje dejavnosti v nelegalno zgrajenih objektih ter njihovo odstranitev najpozneje do 30. junija 2020.

Sanacija po požaru

V Kemisu so v okviru sanacije med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so celotno skladišče odpadkov pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Območje trdnih odpadkov in manj nevarnih tekočih odpadkov so ob tem pregradili v manjše požarne sektorje, s čimer so fizično omejili širjenje plamena.

Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega avtomatskega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim kontejnerjem. Slednjega bi Kemis lahko zgradil le na podlagi gradbenega dovoljenja, ki pa ga ni pridobil, je v odločbi zapisala gradbena inšpekcija in zaradi tega celotno rekonstrukcijo reciklažnega centra označila za črno gradnjo.

STA
V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja 2017.

Sanacija potekala pod nadzorom inšpekcijskih služb

Požar je izbruhnil 15. maja 2017. Na Vrhniki je Kemis takrat skladiščil okoli 1400 ton odpadkov. Požar je zajel 871 ton odpadkov, od tega sta dejansko zgoreli 202 toni odpadkov. 72 ton je bilo nevarnih, 130 ton pa nenevarnih odpadkov. Ob tem se je 69 ton odpadkov v požaru razlilo, ker se je embalaža stalila ali poškodovala. Od razlitih odpadkov je bilo 37 ton nevarnih odpadkov in 32 ton nenevarnih odpadkov. Po ugotovitvah policije naj bi bil vzrok za požar samovžig snovi v enem izmed zabojnikov z odpadki.

Iz Kemisa so danes sporočili, da bodo preučili odločbo in se v okviru 15-dnevnega roka odločili glede pritožbe. "Ne glede na to pa se je vodstvo Kemisa odločilo, da z današnjim dnem preneha dovažati odpadke svojih poslovnih partnerjev na lokacijo na Vrhniko," so zapisali v sporočilu za javnost. V tej je mogoče prebrati tudi, da je nadvse nenavadno, "da lahko isti organ skoraj dve leti po začetku sanacije sprejme in odloča diametralno nasprotno rezultatom svojega kontinuiranega nadzora". Kot so zapisali, je celoten postopek sanacije in gradnje objektov v času sanacije "potekal pod neprestanim nadzorom inšpekcijskih služb Ministrstva za okolje in prostor", pri tem pa inšpekcijske službe v okviru stalnega nadzora po njihovih besedah niso odkrile nikakršnih kršitev zakonodaje.

Za konec so zapisali, da izražajo "skrajno zaskrbljenost zaradi tega nerazumnega ukrepa", saj da so "hitro in učinkovito poskrbeli za celotno sanacijo vseh posledic požara ter glede na dosledno in načelno spoštovanje vseh usmeritev nadzornih in inšpekcijskih organov".