Med spanjem

Tragedija na alpinistični odpravi: umrl je 25-letni vrhunski slovenski alpinist

G.G.
15. 7. 2019, 20.40
Posodobljeno: 15. 7. 2019, 20.43
Deli članek:

Žalostne novice iz Pakistana. Umrl je 25-letni slovenski alpinist Janez Svoljšak iz Škofje Loke.

Vido Repanšek
Janez Svoljšak je bil vrhunski slovenski alpinist.

Tragično vest je sporočila Planinska zveza Slovenija. "Na alpinistični odpravi na šesttisočak Tahu Rutum v Karakorumu v Pakistanu je v baznem taboru umrl 25-letni slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak iz Škofje Loke (član AO PD Kranj)," se glasijo besede, ki jih ne bi želeli prebrati.

Po prvih informacijah je mladenič umrl ponoči, med spanjem, "globoko je zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati". Takoj so mu nudili prvo pomoč, ga tri ure oživljali, a žal zaman.

Svoljšak je v preteklosti že plezal na alpinističnih odpravah v Pakistanu, Patagoniji in na Aljaski, kombinirane smeri oz. slapove v kanadskem Skalnem gorovju ter Montani in Koloradu v ZDA. Med njegovimi vzponi izstopata tudi solo vzpon v severni steni Matterhorna (Schmidtova smer) in solo vzpon na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata. Leta 2016 je bil evropski prvak v lednem plezanju in zmagovalec na tekmi svetovnega pokala, se njegovo bogato, a prekratko alpinistično kariero opisali na Planinski zvezi Slovenije.