Proračun

Premier se niti ne odziva več na grožnje Levice

Mihael Korsika
15. 7. 2019, 20.30
Deli članek:

Levica je vladi Marjana Šarca postavila nov ultimat. Če se ta ne bo odpovedala po njihovi oceni neoliberalnim in avtoritarnim težnjam in ne bo spoštovala sporazuma z Levico, jeseni ne bodo podprli proračuna za prihodnji dve leti.

STA
Premier Marjan Šarec poudarja, da ima vsak pravico do svojega mnenja.

Vlada zelo levo usmerjena

V koalicijski SAB verjamejo, da bo Levica podprla proračun, saj so politike te vlade zelo levo usmerjene tudi po njihovi zaslugi. "To smo lahko videli pri predlogu financiranja šolstva," je za STA dejal generalni sekretar stranke Jernej Pavlič.

Ob malce bolj površnem spremljanju dogajanja na političnem parketu lahko marsikdo dobi občutek, da je opozicijsko-koalicijska stranka Levica bolj nezadovoljna z delom vlade kot preostale, v tem mandatu čistokrvne opozicijske stranke SDS, NSi in SNS.

Premier Marjan Šarec se mora praktično tedensko ukvarjati z Levico, ki je nezadovoljna z ukrepi in načrti vlade na številnih področjih, od sprememb pokojninske zakonodaje in sociale do dohodninske reforme.

Po njihovem razočaranju ob junijski prodaji Abanke, s katero se je zaključila privatizacija bank, je koordinator Levice napovedal politične posledice. Dan kasneje so politične posledice postale nova grožnja. Mesec je napovedal, da bo organom stranke dal v razpravo smiselnost nadaljnjega sodelovanja z vlado. Odločitev o tem pa bo sprejel svet stranke na julijski seji, je še dejal.

Levica je po njegovih besedah pred poletjem želela izpeljati vsaj štiri od dogovorjenih projektov z vladno koalicijo, a brez uspeha. »Konkretno so to sprememba člena zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim želimo onemogočiti privatizacijo zdravstva od znotraj, uskladitev minimalne študentske urne postavke z minimalno plačo, ureditev nepremičninskega posredovanja ter prenos stanovanj DUTB na Stanovanjski sklad RS,« je takrat pojasnil Mesec.

Vlado zanaša na desno

Glede na odločne besede koordinatorja Levice je bilo za sejo sveta stranke morda vendarle pričakovati kakšno konkretno potezo Levice, a je v soboto sledila le nova grožnja koalicijskemu petorčku LMŠ, SD, SAB, SMC in Desus. »Če vlada do jeseni ne bo izpolnila obveznosti iz sporazuma in se odrekla desnim politikam, ne bomo podprli proračuna za prihodnji dve leti,« je zagrozil Mesec.

Prvi mož Levice je dejal, da stranka ne bo podpirala desne vlade, a je ob tem poudaril, da desna vlada ne bi bila le tista, ki bi jo vodil predsednik SDS Janez Janša, temveč da so usmeritve vlade tiste, ki določajo njeno pozicioniranje na političnem prizorišču. »Vlado Marjana Šarca vleče na desno. Sporazuma z Levico se ne drži, v njenih politikah se pojavljajo močne neoliberalne in avtoritarne tendence,« je povedal Mesec.

Stranka je sicer po njegovih besedah pripravljena podpreti proračuna za leti 2020 in 2021, a le, če se bo Šarčeva vlada desnim politikam odpovedala in bo hkrati dosledno spoštovala sporazum z Levico. Za zdaj sodelovanja z vlado tako še ne prekinjajo, temveč jo spet opominjajo. Mesec pa zatrjuje, da se predčasnih parlamentarnih volitev ne bojijo.
Levica je do zdaj vlado po navedbah njenega koordinatorja podpirala, ker so pričakovali, da bodo dogovori držali in da bodo lahko izvajali projekte iz sporazuma za letos, kjer so si kot prioritete zastavili stanovanjsko politiko, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in odpravo prekarnosti.

Premierja Marjana Šarca in rebalans proračuna za lani pa so podprli, ker so pričakovali, da bo Slovenija končno dobila levosredinsko vlado, ki ne bo varčevala na revežih, ki bo odpravljala temeljne razvojne in socialne težave družbe in bo imela okoljski program. Po slabem letu 13. slovenske vlade pa v stranki ugotavljajo, da se njihova pričakovanja niso uresničila. Od 13 projektov, ki so jih dorekli v sporazumu o sodelovanju z vlado za letos, je bil potrjen le eden, in sicer o nepremičninskem posredovanju.

Šarec brez komentarja

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki vodi manjšinsko vlado in usoda katere je povezana tudi z razpoloženjem Levice, se je očitno že navadil na grožnje Levice. Po sobotni seji sveta te stranke je namreč njegov kabinet sporočil, da se na nova pogojevanja sploh ne bo odzival. Premier je že prej ocenil, da dialog z Levico poteka, in poudaril, da ima pač vsak pravico do svojega mnenja.