Slovo zmernejših temperatur

Še nekaj dni toplo, nato verjetno vročinski val: konec tedna že nad 30 stopinj Celzija

J.P.
15. 7. 2019, 14.53
Posodobljeno: 15. 7. 2019, 14.55
Deli članek:

Letošnji junij je bil prvi ali drugi najtoplejši v zadnjih 50 letih. Prva polovica julija je minila v znamenju zmernejših temperatur.

Bobo
Treba bo poiskati osvežitev, tako ali drugače.

V zadnjem tednu je temperatura v notranjosti države bila povprečno stopinjo Celzija ali dve nižja od dolgoletnega povprečja – kot pojasnjujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje, gre to pripisati močnim vetrovom, ki so nad našimi kraji pihali v zgornjem delu ozračja, "obenem je bil v višinah zrak hladen, pri tleh pa vlažen in še dovolj topel, da so bile nevihte v posameznih dneh pogoste".

Precejšnja nestabilnost ozračja in okrepljeni višinski vetrovi so bili vzrok za močnejše nevihte z nalivi, sunki vetra in točo. "Ponekod so divjala huda neurja, ki so povzročila veliko gmotne škode. Po drugi strani so bile padavine večinoma dobrodošle, ker so bile v drugi polovici junija marsikje že sušne razmere," so ocenili.

Vedno toplejši popoldnevi

Od danes pa do srede bo večinoma suho in sončno. Jutri bo v notranjosti Slovenije še sveže, pričakovati je temperature med 8 in 13 stopinjami Celzija.

Bodo pa popoldnevi vsak dan toplejši. Meteorologi ocenjujejo, da bo v sredo najvišja temperatura že blizu 30 stopinj Celzija. V četrtek bo ozračje pri tleh spet precej soparno, povečala se bo nestabilnost ozračja, nastajale bodo plohe in nevihte.

"Ob koncu tedna bo nad Alpami in Sredozemljem nastalo območje visokega zračnega tlaka, v višinah pa obsežen greben z zelo toplo in suho zračno maso. Iberski polotok in južni del Francije bo zajel nov vročinski val, ki se bo kasneje predvidoma širil nad srednjo Evropo," so še zapisali in dodali, da se lahko živo srebro po nižinah povzpne tudi nad 30 stopinj Celzija.