Galileo

Zaradi "tehničnega incidenta" že več dni onesposobljen evropski satelitski sistem

S.R./STA
15. 7. 2019, 13.01
Posodobljeno: 15. 7. 2019, 13.06
Deli članek:

Satelitski sistem Galileo že več dni ne deluje.

Reuters
Tako so se leta 2011 veselili ob uspešni izstrelitvi prvih dveh satelitov navigacijskega sistema Galileo.

Evropski satelitski sistem Galileo, ki naj bi v prihodnje konkuriral ameriškemu sistemu GPS, že od petka ne deluje, je sporočila agencija, ki bdi nad njegovim delovanjem. Kriv naj bi bil "tehnični incident, povezan z njegovo infrastrukturo na Zemlji."
Galileo je v pilotni fazi od decembra 2016. Naprave, ki uporabljajo njegov signal, so v obdobju, ko sistem ne deluje, preklopile na GPS. 

Kot so pojasnili v evropski agenciji za globalne navigacijske satelitske sisteme GSA, je začasno prizadeto delovanje navigacije in časovnih storitev. Funkcija za iskanje in reševanje je medtem neprizadeta.

Konkurenca Američanom in Rusom

Galileo ima trenutno 22 satelitov, v polnosti pa naj bi začel po vsem svetu delovati prihodnje leto. Galileo bo za razliko od sistema GPS pod nadzorom civilnih oblasti EU, slednja pa želi z njim poleg GPS konkurirati tudi ruskemu Glonasu. 

Evropski sistem satelitske navigacije naj bi za več kot dvakrat izboljšal navigacijske zmogljivosti ter signale na oddaljenih območjih na severu Evrope in v velikih mestih, kjer zaradi visokih zgradb prihaja do motenj. Na voljo naj bi bil tudi za uporabo v vojaške namene.