Ob trku tople zračne mase s hladno, ki je k nam prišla iz severa, je zaradi počasnega premikanja nevihtnih celic popoldne in zvečer prihajalo do neviht in toče. Najhuje je bilo na Krasu, toča pa je klestila tudi ponekod v notranjosti Slovenije. Kot poroča portal neurje.si je toča v Škrbini na Krasu povsem uničila pridelek. »Trgatve ne bo,« so zapisali na svoji facebook strani, ob posnetku razcefranega pridelka.

skrbina na krasu
neurje.si
Škrbina na Krasu je dobila veliko pošiljko toče.

To so potrdili tudi na Civilni zaščiti. "Toča je skoraj popolnoma uničila letošnji pridelek v vinogradih in na vrtovih na območju vasi Škrbina in Rubije. Na cesto med Komnom in Branikom je padlo veliko vejevja in nekaj dreves, kar so gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva že očistili. V samem Komnu pa je potrgalo električne žice javne razsvetljave, tako da je del kraja danes v temi," je za STA povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Komen Miloš Lozej.

Po poročanju Uprave za zaščito in reševanje je neurje tudi v Sežani podiralo drevje, gasilci pa so morali v mestu iz poplavljenih objektov črpati vodo, meteorna voda pa je zalila več objektov v Mozirju, kjer je neurje spremljala toča debeline dveh centimetrov, so povedali tamkajšnji gasilci.

1930
ARSO
Neurja se pomikajo proti vzhodu. Stanje ob 19.30.

Krajevne nevihte bodo do jutra ponehale. V četrtek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Bolj sončno bo popoldne. Petek bo sončen in vroč, saj se bo skoraj povsod po Sloveniji ogrelo nad 30 stopinj Celzija. Podobno bo tudi večji del sobote, pozno popoldne in zvečer pa se bodo ob približevanju nove hladne fronte spet pojavile nevihte, ki jih lahko pričakujemo tudi v nedeljo. Po vsej državi se bo s prihodom nove hladne fronte ohladilo.

Zaslonska slika 2019-07-03 18:15:44
neurje.si
Tako je toča uničila pridelek na Škrbini na Krasu.