Svet

V sirski Raki odkrili množično grobišče

B.K./STA
3. 7. 2019, 17.46
Posodobljeno: 3. 7. 2019, 17.54
Deli članek:

Na severu Sirije v bližini nekdanje de facto prestolnice skrajne Islamske države (IS) Raka so odkrili množično grobišče z najmanj 190 trupli, so danes sporočile lokalne oblasti.

Reuters
Po osvoboditvi mest, ki so bila pod okupacijo Islamske države, so našli več množičnih grobišč. Na fotografiji: grobišče umorjenih Jazidov na obrobju mesta Sindžar.

V grobišču je bilo med drugim več deset moških, oblečenih v oranžne uniforme, ki so jih najverjetneje usmrtili skrajneži, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med mrtvimi so bile tudi ženske, ki so jih do smrti kamenjali borci IS, so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali predstavniki lokalnih oblasti.

Predvidevajo, da so bile osebe ubite pred več kot dvema letoma, njihova identiteta pa zaenkrat ostaja neznana.

Grobišče so odkrili prejšnji mesec in je del serije grobišč na območju kampa Vanguard, kjer so v prejšnjih mesecih odkrili več kot 3500 trupel. Območje približno pet kilometrov jugozahodno od Rake je Islamska država uporabljala za usposabljanje otrok za spopade.

IS je prevzela nadzor nad območjem Rake v začetku leta 2014, mesto pa so oklicali za de facto prestolnico svojega kalifata. Z območja so skrajneže v oktobru 2017 pregnali pripadniki Sirskih demokratičnih sil (SDF) pod vodstvom kurdske milice YPG.