Letni dopust

Kdo ga ima več: mi ali naši sosedi?

P. K.
3. 7. 2019, 19.55
Deli članek:

Pravico do letnega dopusta pridobimo s sklenitvijo delovnega razmerja in v koledarskem letu, vsaj v Evropi, ta ne sme biti krajši kot štiri tedne, kar ob petdnevnem delovniku znaša 20 dni.

dreamstime
Marsikateri Slovenec si želi, da bi imel še kakšen dan več dopusta (fotografija je simbolična).

Če bi radi izvedeli, koliko dni na leto ni treba v službo državljanom držav naših sosed, s katerimi se tako radi primerjamo, pa tudi drugih dežel, potem nadaljujte z branjem prispevka, v katerem ugotavljamo, kje najbolje poskrbijo za zaposlene.

Najprej poglejmo, koliko plačanega dopusta pripada državljanu Slovenije. Minimalno število dni letnega dopusta se preračuna na podlagi delovnih dni v tednu posameznega delavca, in sicer če delavec dela pet dni v tednu, mu minimalno pripada štiri krat pet dni dopusta – 20 dni; če delavec dela šest dni v tednu, pa mu minimalno pripada štiri krat šest dni dopusta, to je 24 dni.

Radodarni Luksemburg

Omenimo, da imajo sicer najmanj štiri tedne dopusta uzakonjene tudi v drugih državah članicah Evropske unije. Zdaj pa konkretneje o naših sosedah. V Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem imajo povsod 20 dni plačanega dopusta. V malce bolj oddaljenih Švici in Nemčiji, kjer si kruh služi precej Slovencev, imajo tudi »le« 20 dni dopusta. Samo v Avstriji je ta številka nekoliko višja; tam se lahko delavci pohvalijo s 25 plačanimi prostimi dnevi. V Evropi lahko 25 plačanih prostih dni izkoristijo še Francozi, Švedi, Norvežani in Danci. Izstopa morda še Luksemburg, kjer imajo zaposleni v zasebnem sektorju 26 dni, v javnem pa kar 32 dni plačanega dopusta; to je tudi največ, kar ponuja katerakoli od držav Evropske unije.

Več kot mesec dni …

Da bi opazili bistvene spremembe v številu plačanih dni dopusta, moramo precej dlje. Na primer v Kuvajt, to majhno, z nafto bogato deželo, ki leži ob obali Perzijskega zaliva in na severu meji na Irak, na jugu pa na Savdsko Arabijo. Tamkajšnji zaposleni imajo 35 plačanih prostih dni. Alžirija jih ima 30, Panama in Združeni arabski emirati prav tako.

Zelo skopi so v Bangladešu, Vietnamu, Paragvaju, na Fidžiju in v Dominikanski republiki, kjer imajo delavci na leto samo 10 dni plačanega dopusta. Še slabše je v Hondurasu, obmorski državi v severni Srednji Ameriki, tam imajo osem dni dopusta. Samo sedem dni plačanega dopusta ali manj pa imajo Hongkong, Tajvan, Tajska, Singapur, Filipini in Mehika.

Porazno v ZDA

Poglavje zase pa so Združene države Amerike, ki predstavljajo edino razvito državo v svetu, v kateri ni zakona, ki bi urejal dopust. Tako Američanom po zakonu ne pripada nič dopusta, razen če kolektivna pogodba ne pravi drugače. To pa je od zaposlovalca do zaposlovalca različno. Večina, 80 odstotkov delodajalcev Američanom plača 10 dni dopusta na leto, ostali pa jim financirajo med pet in osem dni na leto.