Atentat

Po umoru nemškega politika na dan prišle nove grožnje s smrtjo

B.K.
20. 6. 2019, 11.06
Posodobljeno: 20. 6. 2019, 11.08
Deli članek:

Nemški politiki, ki zastopajo stališča naklonjena migrantom, so v zadnjih dneh prejeli več groženj s smrtjo, odkriva policijska preiskava.

Profimedia
Walter Lübcke

Po umoru nemškega politika Walterja Lübckeja, ki ga je v začetku meseca ustrelil 45-letni skrajni desničar, sedaj v nemški javnosti odmevajo nove grožnje s smrtjo, ki so jih prejeli politiki s stališči naklonjenimi migrantom.

O grožnjah s smrtjo je poročala kölnska županja Henriette Reker, župan mesta Altene Andreas Hollstein in še več neimenovanih politikov, poroča nemška radiotelevizija DW. Policija sumi, da so grožnje prav tako kot v primeru Lübckeja pošiljali skrajni desničarji.

Twitter
Henriette Reker je bila dan po napadu na predvolilnem zborovanju, v katerem je bila hudo ranjena v vrat, izvoljena za županjo Kölna.

Ali so nove grožnje povezane z nedavnim umorom policija zaenkrat še ne ve.

Rekerjeva je sicer v preteklosti že bila žrtev nevarnega napada. Leta 2015 jo je med javnim nastopom z lovskim nožem zabodel desničarski skrajnež in ji prizadejal hude poškodbe. Napadalec je takrat izjavil, da jo je napadel zaradi njenih stališč v zvezi z migranti.

Profimedia
Andreas Hollstein

Tudi Hollstein že ima za sabo podoben napad. Leta 2017 ga je tako v prodajalni kebaba s 30-centimetrskim nožem napadel moški, ki je pred tem zakričal nekaj proti migrantskih sloganov. Hollstein je utrpel poškodbe vratu, tragedijo pa sta preprečila prodajalec in njegov sin, ki sta napadalca pravočasno obvladala.