Neverjetno

Vojak v disciplinskem postopku, ker nima svojega avta?

Mihael Korsika
31. 5. 2019, 06.50
Posodobljeno: 31. 5. 2019, 09.06
Deli članek:

Eden izmed vojakov celjske vojašnice se je znašel v disciplinskem postopku, ker ob šesti uri zjutraj ni prišel na dolžnost v prestolnico. Vojak avta nima, javni prevoz pa mu ni omogočil prihoda. Vojak lahko zaradi tega po navedbah sindikata celo izgubi zaposlitev.

STA
Sindikat opozarja na nezakonito uporabo zasebnih vozil.

"Če pripadnik nima avta, ne more biti vojak Slovenske vojske."

državni sekretar Miloš Bizjak po navedbah sindikata

Sindikat vojakov Slovenije že več let opozarja na po njihovi oceni nezakonito uporabo zasebnih vozil vojakov za službene namene. Večina pripadnikov Slovenske vojske mora po njihovih zatrjevanjih s svojimi avtomobili izvajati vojaške naloge po vsej Sloveniji ne glede na lokacijo njihovega delovnega mesta, medtem ko dobijo povrnjene le potne stroške za prihod v službo in vrnitev domov. Tu gre predvsem za napotitve na varovanje meje ali objektov in usposabljanja.

»V Slovenski vojski se je izoblikovala in je že nekaj let redna praksa, da se zaposlene z ukazom pošilja na izvajanje nalog z njihovimi privat vozili, kot da so njihovi avtomobili last Slovenske vojske,« je ogorčen sindikat. Kaj pa v primeru, da nimaš svojega vozila? Potem očitno ne moreš biti vojak, vsaj glede na besede državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Miloša Bizjaka. Kot zatrjujejo v sindikatu, je Bizjak pred časom na sestanku z njimi izjavil: »Če pripadnik nima avta, ne more biti vojak Slovenske vojske.«

Pri tem očitno ne gre le za nespretno izbiro besed, temveč za »nenapisano« pravilo v Slovenski vojski. Ob tem je treba poudariti ne le to, da lastništvo avtomobila ni pogoj za službo vojaka, ampak da slednji glede na pogoje ne potrebuje niti vozniškega izpita.

Ministrstvo smo zato povprašali, ali gre za njihovo uradno stališče. »Državni sekretar ni izjavil, da posameznik, ki nima avta, ne more biti vojak Slovenske vojske, je pa izjavil, da mora vsak zaposleni na ministrstvu sam poskrbeti za prevoz na delovno mesto,« so nam odgovorili na ministrstvu. Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak sicer vztraja, da je Bizjak izrekel sporne besede. Kot je poudaril, je to izjavo na sestanku slišalo vsaj pet sindikalnih zaupnikov.

Disciplinski postopek

Kljub vsemu se je eden izmed vojakov znašel v disciplinskem postopku. V mariborski vojašnici so namreč opravili prvo obravnavo v disciplinskem postopku zoper vojaka, ki nima avta in zato ni mogel izvršiti ukaza in se pravočasno javiti na varovanje objekta v oddaljenem kraju. »V Slovenski vojski mu vozila za službene potrebe in odhod na opravljanje vojaške službe v drug 90 kilometrov oddaljen kraj niso zagotovili,« opozarja sindikat.

V skladu z ukazom bi se moral vojak v Ljubljani javiti na dolžnost ob šesti uri zjutraj, a se je znašel v zagati, svojega avtomobila namreč nima, linije javnega prevoza pa mu niso omogočile prihoda ob omenjeni uri, pravijo v sindikatu.

Na ministrstvu za obrambo očitke o nezakoniti uporabi zasebnih vozil zavračajo. »V konkretnem primeru – štirimesečno opravljanje nalog na drugi lokaciji (izven matične enote) – menimo, da je, tudi z vidika zagotavljanja ustreznih počitkov in odmorov, smotrno, da se uporabi institut odreditve dela v drugem kraju in da se posledično pripadnikom priznajo prevozni stroški od bivališča do 'novega' kraja opravljanja dela,« pojasnjuje ministrstvo.

Ob tem pojasnjujejo, da gre za sum hujše kršitve vojaške discipline. Vojak, ki ni prevzel dolžnosti v Ljubljani ob šesti uri zjutraj, je prišel nato na delo v celjsko vojašnico, ki je njegova matična enota, ob sedmi uri zjutraj.

Na Generalštabu so nam pojasnili, da zakon o obrambi natančno ureja tematiko začasne razporeditve na drugo delo oziroma na drugo formacijsko dolžnost ali na delo v drug kraj zaradi službenih potreb. »V takšnih primerih se vojakom praviloma zagotovi bivanje v vojašnici. Če to ni mogoče, se pripadniku seveda povrnejo potni stroški od kraja bivanja do kraja opravljanja službe,« je poudaril tiskovni predstavnik generalštaba Simon Korez.

Zaslišanje sekretarja

Sindikat bo v disciplinskem postopku predlagal tudi zaslišanje državnega sekretarja Klemna Grošlja, ki je bil v nedeljo izvoljen za evropskega poslanca in ki ga je sindikat s primerom seznanjal sproti vnaprej. »Državni sekretar nam je zagotovil rešitev sporne prakse, a do danes po več mesecih ni rešitev,« poudarjajo v sindikatu.

Za pričo bodo predlagali tudi predsednika sindikata Novaka, »ki mu je poveljnik polka ob opozorilu na nedopusten pritisk na vojaka, ki je disciplinsko obravnavan, po telefonu povedal, da se zaveda, da takšna napotitev vojaka predstavlja kršenje delovne zakonodaje, a da je to v Slovenski vojski redna praksa in da je dobil takšen ukaz, ki ga je samo prenesel nižje v enoti do vojaka«. Vojak v disciplinskem postopku lahko po pojasnilih sindikata dobi tudi odpoved delovnega razmerja.