Več kot 5000 na kvadratni meter

Stanovanja bodo, a kdo si jih lahko privošči?

Žiga Kariž
31. 5. 2019, 06.39
Deli članek:

Povprečna cena novogradenj v Ljubljani je že dosegla raven izpred krize, gradi pa se tudi vedno več luksuznih nepremičnin, katerih cene gredo v nebo.

Arhiv Svet24
Nasproti podjetja Litostroj se stolpnici še gradita, a se stanovanja že prodajajo.

Slovenski trg nepremičnin je vse prej kot urejen. Država je področje stanovanjske politike dolgo časa zanemarjala, zaradi česar se na trgu pojavljajo velika nihanja, predvsem pa razkorak med željami potrošnikov in ponudbo. Po osamosvojitvi so bila stanovanja skorajda zastonj, nato so cene dve desetletji rasle in videti je bilo, da se v Sloveniji lahko proda vse, kar ima streho in tla. Nato je prišla kriza ter obdobje padanja cen in zaustavitve skoraj vseh gradbenih projektov. In danes? Danes, kot kaže, spet veselo rinemo tja, kjer smo bili tik pred krizo.

Aktualna ponudba

Poglejmo, kaj se pojavlja na trgu novogradenj in koliko so vredna nova stanovanja. Med trenutno najbolj vročimi projekti sta zagotovo stolpnici, ki rasteta v Ljubljani nasproti podjetja Litostroj pod imenom Peca. Tam je kupcem na voljo sto stanovanj v velikosti od 36 do 97 kvadratnih metrov. Glede na podatke na spletni strani investitorja je do zdaj rezerviranih 34 stanovanj. Cene najmanjših, torej 36 kvadratnih metrov velikih stanovanj se gibljejo okoli 150.000 evrov, trisobna stanovanja s kvadraturo okoli 75 kvadratnih metrov stanejo od 245.000 do 270.000 evrov, najdražje stanovanje, ki je še na voljo, pa več kot 343.000 evrov.

Arhiv Svet 24
Bodo cene posameznih stanovanj v Projektu Luwigana presegle milijon evrov?

Povpraševanje veliko

Kot nam je povedal Aleš Goršak iz podjetja Tanal nepremičnine, je povpraševanje po novogradnjah še vedno veliko: »Delno na to vpliva dejstvo, da so se 'novogradnje' iz nasedlih nepremičninskih projektov, ki so se dokončali v preteklih dveh letih ali pa so šli v prodajo, že prodale in dobile kupce.« Med take »uspešno« prodane projekte spada soseska Belle Vie Tivoli; projekt je začelo propadlo podjetje Energoplan, dokončal in uspešno prodal pa ga je konzorcij podjetij Kolektor Koling in Gorenje projekt. Kot pravi Goršak, je pričakovati, da se bo povpraševanje nadaljevalo, saj banke še vedno tekmujejo v tem, kateri bo uspelo prodati več stanovanjskih kreditov.

Prodaja se tudi luksuz

Tako v Ljubljani očitno ni težko prodati niti luksuznih stanovanj. Do leta 2020 naj bi bodisi na lastniški bodisi najemniški trg prišlo kar okoli 2300 stanovanj, med njimi je okoli 500 luksuznih. Med ta zagotovo spadajo stanovanja v Vili Prule. Od 14 stanovanj, katerih kvadrature so od 160 do 280 kvadratnih metrov, je 13 že prodanih. Cena edinega preostalega, 160 kvadratnih metrov velikega stanovanja je malce pod 800.000 evri oziroma 5000 evrov na kvadratni meter. Kot pove Goršak, so cene novogradenj v Ljubljani v povprečju krepko čez 3000 evrov na kvadratni meter. Ob tem naj večjih odmikov navzgor ne bi bilo, oziroma le v primerih, ko gre za objekte na elitnih lokacijah, a tudi pri teh cene zaradi konkurence naj ne bi presegle 5000 evrov na kvadratni meter.

Kaj si lahko privošči povprečnež?

Arhiv svet 24
Stanovanja v Mengšu, le streljaj od Ljubljane, so znatno cenejša.

Če upoštevamo, da je povprečna plača v Sloveniji trenutno 1128 evrov, moramo za en kvadratni meter novogradnje delati kar tri mesece, če bi za rešitev stanovanjskega problema namenjali tretjino dohodka, pa bi za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje morali varčevati 40 let. Če bi na banki vzeli kredit za trideset let in plačevali mesečne obroke v višini tretjine povprečne plače, bi se maksimalni znesek kredita gibal okoli 90.000 evrov.

Zunaj Ljubljane stanovanja dostopnejša

Zato ne preseneča, da vse več prebivalcev osrednje slovenske regije išče stanovanja zunaj glavnega mesta. Med projekti, ki so trenutno na trgu, omenimo sosesko Glavni trg, ki je zrasla v Mengšu. Investitor prodaja 80 stanovanj. Trenutno je glede na podatke na spletnih straneh investitorja prostih še 38 stanovanj, 13 je rezerviranih, ostala pa so prodana. Kvadrature so od 31 do 103 kvadratne metre, cene pa od 89.600 evrov za najmanjše stanovanje do 241.600 evrov za 100 kvadratnih metrov veliko štirisobno stanovanje.

***Temp 3580 Številka: 3000 evrov na kvadratni meter je povprečna cena novogradnje v Ljubljani. Številka: 2300 stanovanj naj bi bilo v Ljubljani zgrajenih do leta 2020. RDEČ OKVIR PRIHAJAJO V našem glavnem mestu bo v naslednjih mesecih na trg prišlo več prestižnih projektov: Šumi, palača Schellenburg, Zlata hiša in Rezidenca Luwigana. Podpis slike: Slide1: Bodo cene posameznih stanovanj v Projektu Luwigana presegle milijon evrov? Mengeš: Stanovanja v Mengšu, le streljaj od Ljubljane, so znatno cenejša. Stolpnici se še gradita, a se stanovanja že prodajajo. V Ljubljani bodo v naslednjih mesecih zgradili več stolpnic.***