Streljal v silobranu

Govorice z ulice: napadalci so plačanci, za denar naredijo vse

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
30. 5. 2019, 20.15
Deli članek:

Kaj so o krvavem dogodku v Krčevini pri Vurberku maja 2018 povedali policisti in kriminalisti? Ustreljeni Žan Kreslin ob prihodu policije ni kazal znakov življenja, policist srčnega utripa ni zaznal.

Gabrijel Toplak
Do incidenta v Krčevini je prišlo v noči na 27. maj lani.
Napadalci priznali
Ptujsko sodišče je sicer že junija lani kaznovalo vse tri napadalce, ki so hoteli obračunati s sinom obtoženca. Vsi so priznali kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje lastnine. Eden izmed njih mora odsedeti leto in osem mesecev, drugi leto in pet mesecev, tretji pa leto dni zapora.

Na ptujskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje Janku Tomiću iz Krčevine pri Vurbergu. Obtožnica ga bremeni uboja in treh poskusov uboja. Te dni od nasilnega in tragičnega dogodka na domu Tomićevih, v katerem je življenje izgubil 29-letni Žan Kreslin, mineva leto dni.

Pred sodišče so tokrat stopili mariborski policisti in kriminalisti, ki so dogodek obravnavali. Pojasnjevali so okoliščine, s katerimi so se srečali ob prihodu na kraj, pa tudi kako je potekala preiskava. Janko Tomić je s strelnim orožjem pregnal štiri nasilne napadalce, ki so sredi noči lomastili po dvorišču in prišli iskat njegovega sina Žana. Enega izmed napadalcev je med streljanjem smrtno ranil. Zaradi napada nasilnežev je policiste na pomoč poklicala Tomićeva partnerica Danica Ivanšek. »S sodelavcem Romanom Lovrecem sva bila prva na kraju dogodka. Ko sva se pripeljala, sva z vozilom obsvetila ležečega moškega. Stopil sem iz avtomobila, si nadel medicinske rokavice in preveril pulz. Nisem ga začutil, moški ni kazal znakov življenja, imel je strelno rano v zgornjem delu prsnega koša. Ležal je na hrbtu, pod glavo je imel mlako krvi, bil je tudi krvav po obrazu. Iz ust so mu tekle pene, slina, kri. Zdravnica je ob 3.43 potrdila njegovo smrt,« je izpovedal policist Tomaž Stražišnik.

Glede na dokaze bi lahko streljal z dveh mest

Kriminalist Bojan Iršič je bil sredi noči vpoklican na pomoč dežurnemu sodelavcu Jožetu Tertineku. Napoten je bil v Duplek, kjer je patrulja med begom ustavila napadalce. Enega izmed treh so medtem z reševalnim vozilom zaradi dveh strelnih ran odpeljali v UKC Maribor, dva sta nemo in mirno v spremstvu policistov stala ob ustavljenem vozilu. »V avtomobilu, ki smo ga zasegli in zapečatili, sem skozi okno videl rokavice, teleskopsko palico in manjši nož,« je navedel Iršič. Njegov kolega Tertinek je na kraju dogodka pri Tomićevih in na zavarovanem območju v razdalji približno pol kilometra od hiše zbral vse dokaze, bil je tudi navzoč pri hišni preiskavi. Tertinek je na sodišču poudaril, da je na dvorišču ležalo med deset in 12 tulcev nabojev. »Glede na razporeditev tulcev je mogoče, da je Tomić streljal z dveh mest. Z balkona naj bi menda streljal trikrat v zrak, potem naj bi stekel na dvorišče in streljal za napadalci. Položaj tulcev to potrjuje.«

Mojca Zemljarič
52-letni Janko Tomič trdi, da je streljal v silobranu pred napadalci.

Zakaj uboj in ne silobran

Da sledovi pričajo o streljanju z različnih mest ali položajev, je potrdil tudi kriminalist Samo Vrtin, ki je na podlagi vseh zbranih dokazov zoper Tomića spisal kazensko ovadbo. »Sledi streljanja kažejo, da je Tomić šel za napadalci. Jasno je, da je bil strelec na dvorišču, druge logike ni. To pričajo tudi sledi nabojev v asfaltu. Moral se je gibati za njimi. Žana Kreslina je zadel eden izmed zadnjih izstreljenih nabojev. Verjetno je bil zadet na cesti in se je zgrudil.«

Obrambo je zanimalo, zakaj kriminalist Vrtin ni dopustil možnosti silobrana, temveč je zoper Tomića spisal kazensko ovadbo za kazniva dejanja uboja in poskusa uboja. »Strinjam se, da je šlo za resen napad na Tomićeve. A če bi po zbranih dokazih prišel do zaključka, da je šlo za kar neko streljanje (streljanje v sili, obramba, silobran, op. a.), kazenske ovadbe ne bi spisali. A ovadba, ki je bila podlaga za obtožnico, temelji na dokazih. V preiskavi smo sodelovali tudi s preiskovalnim sodnikom in tožilstvom, kar je običajna praksa.«

Napadalci so plačanci, za denar naredijo vse

Na predlog Tomićeve obrambe je pričal tudi Mariborčan Elvis, ki je bil v preteklosti na sodišču tudi sam obravnavan zaradi nasilnih kaznivih dejanj. Mariborčan napadalce na Tomića pozna iz preteklosti, z nekaterimi je skoraj sosed. »Naročnik napada na Tomića je Matej Škofič. On je sicer napad naročil v imenu nekoga drugega. Sin tistega in Žan Tomić sta bila v konfliktu, Žan je to prijavil policiji. Da bi ovadbo umaknil, so nadenj poslali plačance. Trije naj bi prejeli vsak po 200 evrov, četrti je bil Škofiču nekaj dolžan in bi z napadom odplačal dolg. Pokojni Žan Kreslin je klical taksista, če bi jih peljal. Taksist se za to ni odločil, zato so šli sami. Tomić je s streljanjem samo branil hišo in sina. Mislim, da je bil njihov namen bolj resen in nevaren od tega, da bi Žana Tomića samo prestrašili. Prestrašili bi ga lahko s telefonskim klicem, pismom, ne pa s takšnim napadom. In to na fanta, starega 20 let. Škofič sam tega ni upal narediti, zato je nad Tomića poslal plačance,« je poudarila priča in priznala, da je večino informacij, o katerih govori, izvedela z ulice.