Najslabše sodelovanje

Boštjan Poklukar najmanj kooperativen notranji minister

Gašper Petovar
21. 5. 2019, 21.00
Posodobljeno: 21. 5. 2019, 21.11
Deli članek:

V Sindikatu policistov Slovenije so prepričani, da je sodelovanje med aktualnim ministrom Boštjanom Poklukarjem in sindikatom najslabše v zgodovini sindikata, ki so ga policisti ustanovili leta 2008 in je eden od dveh policijskih sindikatov. Predsednik sindikata je poudaril, da je sodelovanje na najnižji ravni, socialni dialog pa na mrtvi točki.

Bobo
Boštjan Poklukar je po mnenju SPS v enajstih letih njihov najslabši sogovornik.

Policisti se že leta trudijo izboljšati svoj status znotraj javnega sektorja, so namreč edini del javnega sektorja, ki so dejansko na dnevni ravni tudi življenjsko ogroženi v Sloveniji. Spomnimo se kar nekaj primerov samo iz zadnjih let, ko so policisti izgubili življenje med opravljanjem svojega dela.

Pred slabimi petimi leti je bil med delovnim časom s strelom v glavo ubit Damjan Kukovič. Ustrelil ga je pripadnik slovenske vojske. Pred štirimi leti je med vožnjo na intervencijo umrl policist Igor Mauser, ko se je Samo Tadin namerno zaletel v policijsko patruljo. Pred slabimi tremi leti je v okolici Čateža policista zabodel nemški državljan, policist je umrl. To je zgolj nekaj smrti policistov med delovnim časom pri nas. Veliko je tudi napadov na policiste, o katerih se sploh ne govori. To je tveganje njihovega poklica. Vsakodnevno se srečujejo z nasiljem in tudi s slabimi delovnimi razmerami, slabimi plačami, posledicami varčevanja iz časa krize, ki jih vlada še vedno ni v celoti odpravila. Policija je kljub novim zaposlitvam še vedno kadrovsko podhranjena, pri čemer se jim povečuje obseg dela zaradi migrantov, ki še vedno hodijo čez zeleno mejo v Slovenijo in potem naprej.

STA
Vesna Gyorkos Žnidar je v mnogo stvareh izboljšala razmere za policiste, čeprav na začetku njenega mandata tega niso pričakovali.

Minister gluh za predloge SPS

Sindikat policistov Slovenije vseskozi opozarja na težave v Slovenski policiji, pri čemer z aktualnim ministrom, kot vse kaže, niso na isti valovni dolžini. Glede sodelovanja s Poklukarjem predsednik sindikata Kristjan Mlekuš ugotavlja, da če primerjajo sodelovanje z aktualnim ministrom s prejšnjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, so prej sodelovali zgledno in na zelo visoki ravni. Danes po Mlekuševem prepričanju tega sodelovanja ni. "Ga. Györkös Žnidar je vodila socialni dialog profesionalno in odprto. To nedvomno dokazujejo tudi številni projekti, ki so bili izpeljani v njenem mandatu, prav tako se je socialni in materialni status policistk in policistov vidno izboljšal in policija se je prvič v zgodovini začela resno modernizirati." Dodajmo pa, da minister Poklukar meni, da ministrstvo v celoti izvaja stavkovni sporazum. Policijska sindikata sta namreč zagrozila s stavko, če se zadeve ne rešijo, zato je bil tudi podpisan stavkovni sporazum.

Poklukar pritiska na sindikat

Mlekuš pa poudari tudi to, da naj bi minister za notranje zadeve na sindikat policistov vršil določene pritiske. Poklukar to sicer zanika, sindikat pa tovrstne pritiske pojasnjuje tako: "Minister za notranje zadeve izvaja že dlje časa nedopusten pritisk na SPS, predvsem na predsednika, in sicer z vabili na osebne pogovore, poskusom, da sta na sestankih zgolj predsednika sindikatov brez svojih najožjih sodelavcev, telefonskih klicev z zahtevami za pojasnila o izjavah predsednika SPS, ki jih je izrekel v medijih in podobno. Tudi navedena pisna izjava MNZ kot odgovor na tiskovno konferenco SPS jasno kaže, da minister prst usmerja na predsednika SPS osebno, prav tako so ga pokušali diskreditirati iz kabineta predsednika vlade in predsednik vlade sam, ko v medijih izpostavljata predsednikovo ravnanje. S takšnimi izjavami se neposredno izvaja pritisk na sindikalno svobodo. Kot primer lahko navedemo, da sta predsednik SPS in podpredsednik PSS dne 30. 1. 2019 nastopala v oddaji Sredin gost na TV Slovenija 3. Takoj naslednji dan, ob 8.45, je predsednika SPS Kristjana Mlekuša poklical minister Poklukar in zahteval pojasnila o izrečenih izjavah, prav tako sta morala oba priti na zagovor v njegovo pisarno naslednji dan, 1. 2. 2019. SPS je avtonomen in demokratičen sindikat, ki si ne dovoli pritiskov in vplivanj na svoje odločitve. SPS je vedno in vedno bo deloval izključno v korist policistk in policistov. Se pa ob takšni izjavi ministra sprašujemo, ali odvzeti trije milijoni evrov policistom pomenijo 'delovati v njihovo korist' ali ne."

Ja, minister Poklukar se namreč sprašuje, ali SPS deluje v korist policistov. Na koncu štejejo glasovi in kot kaže, bo med SPS in ministrom moralo priti do boljše komunikacije in sodelovanja, če želijo rešiti vse težave, s katerimi se trenutno spopadajo policisti. Trenutno sta najbolj pereči vprašanji glede denarja za povečan obseg dela za varovanje schengenske meje in obvladovanja migracij ter vprašanje kariernega sistema in sprememb kolektivne pogodbe za policiste. Policisti trdijo, da so v nasprotju s šolniki preslišani, ker policisti predstavljajo zgolj 8000 volivcev, šolniki pa 40 tisoč.