Nov sporazum

Zadnja priložnost za brexit

J.P./STA
21. 5. 2019, 18.59
Posodobljeno: 21. 5. 2019, 21.08
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May je danes poslancem dejala, da imajo "zadnjo priložnost" za brexit in jim predstavila "novi sporazum" o brexitu. Poslancem je obljubila glasovanje o novem referendumu, če bodo v zameno podprli dogovor z Brusljem o odhodu Velike Britanije iz Evropske unije.

Reuters
Theresa May

Mayeva v novem sporazumu poslancem med drugim obljublja nove garancije o pravicah delavcev, zaščito okolja, irsko varovalo kot tudi carinski kompromis. Če bodo poslanci to zavrnili, bo izhod otoka iz povezave z dogovorom "mrtev", brexit pa bi lahko bil zaustavljen, je posvarila.

V današnjem govoru novinarjem na sedežu vlade je Mayeva še poudarila, da ima zastoj glede brexita "koroziven" vpliv na britansko politiko ter zaustavlja napredek na drugih področjih.

"Dajemo novo ponudbo, da bi našli skupen jezik v parlamentu. To je edini način, da uresničimo brexit," je še dejala.

Številne koncesije, ki jih je danes predstavila Mayeva, so po oceni poznavalcev namenjeni laburističnim poslancem. A voditelj laburistov Jeremy Corbyn je že napovedal, da zakona o izstopnem sporazumu z EU ne bo podprl in da ne vidi možnosti, kako bi lahko šel skozi parlament. Laburistična zunanja ministrica v senci Emily Thornberry pa je spremenjeni sporazum označila za politični teater.

Deset točk

Novi sporazum, ki ga je danes predstavila Mayeva in je namenjen britanskemu parlamentu, sestavlja deset točk.

Prva točka predvideva, da si bo britanska vlada prizadevala skleniti alternativne dogovore, ki bodo nadomestili irsko varovalo do decembra 2020, tako da ga ne bo treba nikoli uporabiti. V drugi točki se britanska vlada obvezuje, da bo v primeru, če bo varovalo začelo veljati, Velika Britanija ostala povezana s Severno Irsko.

Tretja točka zagotavlja, da morajo britanski poslanci potrditi pogajalske cilje in končne pogodbe za prihodnji odnos Velike Britanije z EU. Četrta in peta točka govorita o tem, da nov britanski zakon o pravicah delavcev, ne bo nič manj ugoden, kot je ta v EU, ter da se stopnja varovanja okolja ne bo spremenila, ko bo Velika Britanija zapustila EU.

Šesta točka zagotavlja, da si bo Združeno kraljestvo prizadevalo za nemoteno blagovno trgovino z EU, medtem ko bo zunaj enotnega evropskega trga.

V sedmi točki se britanska vlada obvezuje, da bo sprotno seznanjena s pravili EU za blago in živilske izdelke, za katere bo potrebna kontrola na meji, in tako zaščitila na tisoče delovnih mest, ki so odvisna od pravočasne dobavne verige.

Britanska vlada je v osmi točki napovedala, da bo predlagala carinski kompromis, tako da se bodo poslanci lahko odločili o prekinitvi zastoja. Deveta točka obljublja, da bodo poslanci glasovali o tem, ali bodo o sporazumu glasovali na referendumu. V zadnji, deseti točki, pa se britanska vlada obvezuje, da bo pravno zavarovala spremembe politične deklaracije, v kateri se bo odražal ta novi sporazum.

Po napovedih naj bi Mayeva v začetku junija v parlament poslala osnutek britanskega zakona o izstopnem sporazumu z EU. Gre za zakon, ki je potreben, da se dogovor o brexitu prenese v britansko zakonodajo.

Štirje scenariji

Britanski poslanci so doslej že trikrat zavrnili dogovor Mayeve z Brusljem o brexitu.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so po junijskem glasovanju v britanskem parlamentu možni najmanj štirje scenariji, ki bodo odvisni od takratnega glasovanja.

Prvi je brexit z dogovorom do 31. julija. Datum glasovanja o osnutku britanskega zakona o izstopnem sporazumu z EU sicer še ni določen, a naj bi bil v tednu po 3. juniju. V primeru, da bodo poslanci glasovali za zakon, a nato glasovali proti drugemu referendumu, se bo brexit konec meseca v skladu s pravili, ki so bila dosežena na vrhu EU minuli mesec.

Drugi scenarij je nova preložitev brexita. Voditelji EU so že določili nov datum za brexit, ki je 31. oktobra, a hkrati tudi dali vedeti, da bi lahko sprejeli nadaljnjo preložitev. Ali je temu tako, naj bi postalo jasneje med razpravo o brexitu na vrhu EU v Bruslju, ki bo 20. in 21. junija.

V primeru, da ne bo nadaljnjih prelaganj, bo Velika Britanija morala do 31. oktobra zapustiti EU brez dogovora.

Velika Britanija ima tudi še vedno na voljo enostransko pravico, da kadarkoli zaustavi brexit s preklicem 50. člena pogodbe EU, ki opredeljuje izstop članice iz unije. Tri leta potem, ko so britanski volivci glasovali za izstop iz EU, je ta scenarij po navedbah AFP politično nemogoč.

Vodja poslanske skupine Škotske nacionalne stranke (SNP) Ian Blackford je v odzivu na najnovejše predloge britanske vlade dejal, da bi Mayeva najprej morala govoriti v parlamentu in ne najprej zunanj njega in da je njeno ravnanje "skrajno brezobzirno in kršitev dogovora".

Finančni minister Philip Hammond, ki je bil na današnji seji vlade, na kateri so podprli dopolnjen načrt Mayeve, pa je evroskeptične kolege posvaril, naj ne sledijo britanski populistični desnici in ne zagovarjajo idej, da je izhod iz EU brez dogovora edini "pravi legitimni brexit".