Finančne težave

Propad imperija Jamieja Oliverja

P.R./STA
21. 5. 2019, 17.20
Posodobljeno: 21. 5. 2019, 17.20
Deli članek:

Veriga restavracij britanskega kuharskega zvezdnika Jamieja Oliverja je zaradi finančnih težav pristala v insolvenčnem postopku. Za njegovo izvedbo je Oliver izbral družbo KPMG, ogroženih pa je več kot tisoč delovnih mest.

Profimedia
Jamie Oliver

Oliver je zaslovel z recepti za pripravo preprostih in zdravih jedi, pisanih na kožo današnjim generacijam. Njegove znane kuharske oddaje so bile na primer Kuhinja do nazga, Jamiejeva 30-minutna kuhinja in Jamiejeva 15-minutna kuhinja, napisal pa je tudi vrsto kuharskih knjig. Na vrhuncu slave se je odločil tudi za podjetniško pot. Po nekaj poskusih z restavracijami in verigo prodajaln peciva je začel leta 2008 po Evropi in svetu odpirati restavracije z italijansko hrano pod blagovno znamko Jamie's Italian. Danes je takšnih restavracij po Evropi in svetu še 23, potem ko jih je lani 12 že zaprl, zaradi česar je brez dela ostalo 600 ljudi. Najbližja restavracija Sloveniji je na Dunaju. Del Oliverjeve verige oziroma gostinske skupine sta še restavraciji Barbecoa in Fifteen.

Oliverjev poslovni imperij je lani skupno zabeležil izgubo v višini 20 milijonov funtov.

OGROŽENIH 1300 DELOVNIH MEST

Zaradi začetka insolvenčnega postopka je ogroženih več kot tisoč delovnih mest, po pisanju BBC številka sega celo do 1300. Oliver je ob tej novici zapisal, da ga tak razplet dogodkov globoko žalosti in da se zahvaljuje vsem zaposlenim ter dobaviteljem, ki so se več kot desetletje z dušo in telesom trudili za uspeh verige. Dodal je, da razume, kako težko je vsem vpletenim. Oliver je sicer za skupino v luči vse večje konkurence na tem segmentu trga že nekaj časa iskal kupca, potem ko se so prihodki verige Jamie's Italian samo lani zmanjšali za 11 odstotkov, nad gladino pa jo je zvezdnik ohranil le s finančno injekcijo v višini 13 milijonov funtov (okoli 15 milijonov evrov).