Operacijski sistem

Huawei ima rešitev, Googla ne bo več potreboval

J.P.
21. 5. 2019, 19.58
Posodobljeno: 21. 5. 2019, 20.02
Deli članek:

Trgovinska vojna med Združenimi državami Amerike in Kitajsko

Profimedia
Zaradi prepovedi poslovanja s Huaweijem analitiki tehnološkemu velikanu ne napovedujejo rožnate prihodnosti.

Glavni izvršni direktor kitajskega Huaweija Richard Yu naj bi dejal, da bo podjetje poskrbelo za lasten operacijski sistem, ki bo podpiral aplikacije, narejene za Googlov sistem Android, s čimer bi ublažili posledice nedavne ameriške prepovedi poslovanja.

Sodeč po poročilih kitajskih spletnih strani Cajing in Phoenix Network Technology na bi po Yujevih besedah Huaweijev operacijski sistem luč sveta ugledal že to jesen ali najpozneje spomladi prihodnje leto. A ne le, da bo kompatibilen z aplikacijami za Android; Yu je dejal, da bo celo izboljšal njihovo delovanje. Kitajski telekomunikacijski gigant menda na svojem operacijskem sistemu dela že od leta 2012.

Temu navkljub je čimprejšnja splavitev lastnega operacijskega sistema ključnega pomena za podjetje, ki je pred kratkim prehitelo Apple in postalo drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu.

Tveganje za nacionalno varnost

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za njihovo nacionalno varnost. Američani so namreč prepričani, da Kitajska Huawei, ki se hitro širi po svetu, uporablja za vohunjenje in krajo intelektualne lastnine. Trumpov ukrep je Huaweiju povsem onemogočil nakup proizvodov narejenih v ZDA.

Po izvršnemu ukazu je Google prekinil sodelovanje s Huaweijem.