Sodna pravda

Delavci invalidi dobili tožbo in se vrnili na delo

Monika Horvat / Štajerski tednik
17. 5. 2019, 06.45
Deli članek:

Ormoško podjetje Safilo je vložilo revizijo na sodbo sodišča, v kateri je odločilo, da so bile odpovedi pogodb o zaposlitvi delavcem invalidom nezakonite. Večina delavcev se je sicer že vrnila na delo. Prepričani so, da se nimajo ničesar bati.

Štajerski tednik
Nekateri delavci so se že vrnili na delovno mesto.

Osemnajst od 35 odpuščenih delavcev invalidov se je razveselilo novice, da je štajerski sindikat SKEI (Sindikatkovinske in elektro industrije Slovenije) s pomočjo odvetnika Tomaža Žigerja v njihovem imenu dobil sodni spor na delovnem sodišču, v katerem je zaradi nezakonite prekinitve delovnega razmerja leta 2017 tožil ormoško podjetje Safilo.

Media 24
Sindikalist pri SKEI Martin Dular

Sekretar Martin Dular je pojasnil, da je sindikat za svoje člane najprej sprožil postopek na prvostopenjskem sodišču. Slednje je tožbe združilo v en postopek, pritožbo pa zavrnilo. A je po pritožbi višje sodišče razsodilo v korist invalidom izključno na podlagi diskriminacije. »Kot kriterij za odpuščanje invalidov je bila polivalentnost – možnost pripravljenosti in fleksibilnost delavca za napredovanje na druga delovna mesta. Kriterij je bil za nas diskriminacija invalidov. Kaj se je kasneje dogajalo, ne vem, saj so na prvem sestanku predstavniki podjetja povedali, da invalidov ne bodo odpuščali. Notranji sindikat je delal v prid podjetja kot celote in ni imel nikakršne možnosti preprečiti odpuščanja invalidov. V SKEI smo ves čas nasprotovali odpuščanju invalidov in mater samohranilk,« je povedal Dular in dodal, da se je večina delavcev do zdaj že vrnila na delo k nekdanjemu delodajalcu.

Italijanski lastniki so dolgoletnega direktorja Silva Kekca, ki ga je nadomestil Andrej Mavsar, najprej premestili na nižje delovno mesto, pred dnevi pa naj bi ga odpustili. 

Odpuščeni: »Vsem nam se je poslabšalo zdravstveno stanje!«

Da gre za pomembno zmago, vendar z grenkim priokusom, pravi eden izmed 18 delavcev invalidov, ki je v ormoški tovarni očal delal polnih 29 let. »Zmage sem se razveselil, ker sem dobil nazaj službo, po drugi strani pa je boleča, ker gre za ljudi, ki so me odpustili. Delam že teden dni, vendar za zdaj kritik nimam,« je povedal neimenovani sogovornik ter opisal mučno in boleče dogajanje v vsem tem času: »Ko sem prejel namero o odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je zame to pomenilo katastrofo. Še dan pred tem so mi rekli, da sem zaščiten, ker sem invalid. Že naslednji dan pa sem med prvimi prejel odpoved. Zrušil se mi je svet,« se spominja. »Ni šlo drugače, kot da smo vložili tožbo. Na zavodu za zaposlovanje so mi takoj dali vedeti, da za polovični delovni čas ne bom več nikoli dobil službe. Medtem se mi je zdravstveno stanje poslabšalo. Tudi preostalim odpuščenim. Če imate otroka, ki hodi v šolo, in nimate sredstev – veste, to te ubija na dolgi rok!« Povedal je še, da se mu je medtem uspelo zaposliti, a le za kratek čas. »Bil sem na približno 30 razgovorih, vendar ko sem povedal, da sem za štiri ure upokojen invalid, so me vsi odrezali. Imaš občutek, kot da nisi vreden nič. Država nas premalo podpira!«

Safilo se s sodbo ne strinja

A očitno dolgotrajnega boja še ni povsem konec. S sedeža italijanske skupine Safila so nam namreč v zvezi z dobljeno tožbo delavcev invalidov odgovorili, da je družba v procesu reorganizacije delovala v skladu z zakonom, zato so vložili revizijo na vrhovno sodišče. In kaj na to pravijo delavci invalidi? Prepričani so, da se nimajo česa bati: »Vse bi naredili, da se nas znebijo. Sicer nisem ravno podkovan v pravu, toda če je v teku revizija, to pomeni, da bodo iskali napake v procesu, a mi nismo ničesar skrivali.«