Tragedija

Svojci na sojenju videli še zadnje trenutke življenja umrlih

B.K.
16. 5. 2019, 19.40
Posodobljeno: 16. 5. 2019, 21.00
Deli članek:

Svojci ubite sedmerice, ki so konec lanskega leta življenja izgubili v brutalni nesreči avtobusa in vlaka, so na sojenju vozniku avtobusa videli posnetek, ki je zabeležil zadnje trenutke pred tragedijo.

YouTube
Avtobus je dobesedno prepolovilo.

Tragična nesreča se je zgodila 21. decembra lani, v naselju Donje Međurovo, v bližini Niša v Srbiji.  Vlak je razpolovil avtobus poln potnikov, trk pa je terjal sedem življenj, še 29. potnikov je bilo ranjenih.

Svojci so na današnji obravnavi, v kateri sodijo vozniku Milanu Zdravkoviću, jokali. Tožilstvo je namreč pokazalo posnetek, ki ga je Zdravković na telefonu snemal le nekaj trenutkov pred brutalnim trkom. Na posnetku so bili vidni obrazi nekaterih žrtev, poroča srbski portal Blic.

YouTube
Posledice tragedije pri Nišu.

Na posnetku je razvidno, kako se voznik Zdravković, ki se je med predvajanjem posnetka obrnil stran od zaslona, nonšalantno smeje, žveči žvečilni gumi in vozi avtobus. V enem kadru celo pregleduje vozovnice, medtem ko vozi.

Izvedenec prometne in strojne stroke Dragan Marković je na sojenju izjavil, da je bil edini krivec za nesrečo Zdravković, ki bi jo lahko v celoti preprečil. Na posnetku je namreč razvidno, da se je brez zmanjšanja hitrosti peljal mimo andrejevega križa in stop znaka. Prav tako ni pogledal levo in desno, čeprav je bila vidljivost dobra in bi na razdalji 70 metrov od železniške proge lahko videl približajoči se vlak. »Samo, da bi pogledal levo«, je zatrdil Marković.

YouTube/RTS
Avtobus je dobesedno prepolovilo.

Na obravnavi je pričal tudi strojevodja Vladica Rakić, ki je rekel, da je trobil in zaviral, ko je zagledal avtobus, a da je bilo prepozno. Prej avtobusa ni mogel opaziti zaradi konstrukcije lokomotive, ki mu je zastirala pogled.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji mesec.