Ozadje prisluhov

Razkrivamo silovite pritiske na nekdanjo agentko Simono Drenik

Mihael Korsika
17. 5. 2019, 06.50
Deli članek:

Komisija na nadzor obveščevalnih služb bo slovensko agentko v postopku arbitraže Simono Drenik in arbitra Jerneja Sekolca zaslišala 29. maja. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se na Drenikovo vršili pritiski, naj ne priča oziroma naj pred komisijo ne pove resnice.

STA
Člani komisije upajo, da bo Drenikova razkrila, kdo pritiska nanjo.

Čas po evropskih volitvah bo zelo pester, predvsem na levem političnem polu, je v pogovoru za naš časopis pred mesecem dni napovedal predsednik Desusa in obrambni minister Karl Erjavec.

Kot kaže, se njegove napovedi uresničujejo, za zdaj pa kaže, da bo najbolj pestro prav v stranki Desus, ki ji na zadnjih parlamentarnih volitvah ni manjkalo dosti, da bi celo izpadla iz parlamenta, oziroma okoli Erjavca.

Po volitvah o arbitraži

Le tri dni po evropskih volitvah, ki bodo v Sloveniji potekale 26. maja, je sklicana zaprta seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri bodo člani poskušali razjasniti ozadje prisluhov, v katere sta se ujela nekdanja slovenska agentka v postopku arbitraže Simona Drenik in arbiter Jernej Sekolec.

STA
Jernej Sekolec je potrdil udeležbo na seji

Ključno vprašanje, na katerem se bo lomila politična prihodnost Erjavca, bo, zakaj Drenikova ni upoštevala usmeritev Sove glede zaščite komunikacij. Minister je namreč v preteklosti že zatrdil, da so bili s strani Sove obveščeni o nevarnosti in tudi ukrepih proti prisluškovanju.

Po naših zanesljivih informacijah blizu komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami naj bi bila Drenikova deležna »silovitih pritiskov«, naj na komisiji ne pove resnice. Drenikova naj sicer ne bi bila edina, na katero naj bi se vršil pritisk.

Člani komisije zato po naših informacijah upajo, da bo Drenikova o tem spregovorila tudi na zaslišanju, saj bi lahko komisija v tem primeru tudi ustrezno odreagirala. »V tem primeru bodo za nekatere res hude posledice,« nam je razkril naš vir.

Komisija je sicer poleg Drenikove in Sekolca na sejo povabila še nekdanjega direktorja Sove Andreja Rupnika, ki je agencijo vodil v letih 2009 in 2010.

Štiri fronte za teflonskega Erjavca

Pred dolgoletnim predsednikom Desusa in ministrom z najdaljšim stažem, na različnih ministrskih položajih sedi že več kot dvanajst let, so zelo naporni trije tedni, v katerih bo njegova politična pot visela na najtanjši niti do zdaj.

Erjavec ima trenutno odprte kar štiri fronte, poleg parlamentarnih zaslišanj glede arbitražnega sporazuma poteka odprt spopad med njim in vojaškim sindikatom. Vojska Erjavcu zaradi dogodkov okoli razrešitve poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca in nočnega streljanja na vojaškem vadbišču na Počku ne zaupa več. Sindikat Erjavcu očita tako zavajanje kot laganje. Spor na obrambnem ministrstvu se je preselil tudi na politični parket, ko je sindikat poslance pozval, naj proti ministru vložijo interpelacijo.

V javnosti so tudi vedno glasnejše govorice, da se Erjavcu, ki je na lanskih parlamentarnih volitvah občuten padec podpore stranke preživel brez prask, maje tudi predsedniški stolček v Desusu.

Arsen Perić/M24
Karl Erjavec ima odprte številne fronte.

Med možnimi nasledniki se že omenja dosedanjega evropskega poslanca in nosilca liste Desus na evropskih volitvah ter nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa.

Pomenljiva je sicer spletna raziskava javnega mnenja agencije Ninamedia, ki uporabnike sprašuje, ali menijo, da bi bilo za stranko Desus dobro, da Karla Erjavca na čelu stranke zamenja Igor Šoltes. Desus, ki bo imel po evropskih volitvah izredni kongres, je sicer že zanikal, da bi bil naročnik raziskave.