Odprto pismo civilne iniciative

Napovedali občutno zvišanje cen vrtcev, najvišje med vsemi občinami v Sloveniji – to je nedopustno, dokler se ne izboljšajo socialne razmere, odgovarjajo

J.P.
30. 4. 2019, 09.42
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 09.42
Deli članek:

Na napovedano zvišanje plačil za vzgojno-varstvene storitve celjskih vrtec se je odzvala Civilna iniciativa občank in občanov Odprto Celje.

Bobo
Zvišanje mesečnega plačila za vzgojo in varstvo predšolskih otrok bi bilo najvišje letošnje zvišanje med vsemi občinami v Sloveniji.

Mestna občina Celje (MOC) je napovedala zvišanje cen programov v celjskih javnih vrtcih z mesecem majem 2019. »Zvišanje mesečnega plačila celjskih staršev za vzgojo in varstvo predšolskih otrok, v povprečju za 7 odstotkov in kar za 12,5 odstotka v razvojnih oddelkih, bi bilo, po nam dostopnih informacijah, tudi najvišje letošnje zvišanje med vsemi občinami v Sloveniji,« so zapisali v odprtem pismu Mestnemu svetu MOC.

Da bi morali cene javnih vzgojno-varstvenih storitev v celjskih javnih vrtcih ohraniti takšne, kakršne so, utemeljujejo s podatkom, da so mladi oziroma mlade družine, ki imajo otroke v vrtcih in šolah, praviloma najbolj finančno obremenjeni. Imajo pa tudi druge argumente.

Profimedia
Mlade družine so praviloma najbolj finančno obremenjene.

Standard pod povprečjem

Prvi je, da je življenjski standard v Celju nižji od slovenskega povprečja. Zato bi morala občina vsem javnim vrtcem omogočati, da bi lahko mladim družinam svoje storitve ponujali po dostopnih cenah, »ki ne bi zajedale družinskih proračunov mladih družin in siromašile njihov vsakdanji življenjski standard«. Ob tem navajajo, da so plače v Celju nižje od povprečnih plač v državi, nižji naj bi bil tudi delež aktivnega prebivalstva, delež brezposelnih pa višji. Zato so zapisali, da je »nedopustno vsakršno zviševanje cen javnih storitev, vse dokler ne bodo socialne razmere prebivalstva v Celju nadpovprečno dobre ali pa vsaj izenačene z državnim povprečjem«. Dodali so še, »da ne bi bilo pošteno, če bi bile cene storitev vzgoje in varstva v razvojnih oddelkih višje, saj so takšne družine že tako bolj obremenjene s posebnimi stroški za razvoj in oskrbo svojih otrok«.