Vrh balkana

Merkel in Macron ubila sanje balkanskih držav o hitrem vstopu v EU

B.K.
30. 4. 2019, 09.33
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 09.37
Deli članek:

Francija in Nemčija ne vidita možnosti hitre pridružitve šestih balkanskih držav Evropski uniji.

Reuters
Macron in Merklova nista naklonjena hitri širitvi proti jugovzhodu.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta šestim balkanskim državam interesentkam za vstom v Evropsko unijo dejala, da morajo najprej zagotoviti politično stabilnost v svojih državah in šele nato razmišljati o vstopu v EU, poroča finančni časnik Financial Times.

Vrh tako imenovanega Zahodnega Balkana je potekal v Berlinu, poleg Merklove in Macrona pa so se ga udeležili voditelji Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije, Srbije, ki vse ciljajo na članstvo v EU. Na vrhu sta bila prisotna tudi slovenski in hrvaški premier Marjan Šarec in Andrej Plenković, vrha pa se je udeležila tudi Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Federica Mogherini.

»Skupaj bomo delali na stabilnosti v regiji. Leta 2000 smo se umaknili iz regije, a danes ćelimo delati skupaj,« je pred vrhom dejal Macron, ki je opozoril tudi na vse večjo prisotnost Kitajske in Rusije v regiji.

Srbija in Kosovo bosta nadaljevala s pogovori

Vrh se je sicer končal s sporazumom med Srbijo in Kosovom, o nadaljevanju pogovorov v smeri rešitve trenutnih napetosti. Obe strani sta ob kocnu obljubili, da bosta delali na implementaciji obstoječih sporazumov in igrali »konstruktivno« vlogo na pogovorih, ki jih vodi Evropska unija, poroča nemška radiotelevizija DW. Prejšnja pogajanja so se zaključila zaradi nestrinjanja glede možnosti menjave ozemelj med državama.