Spreobrnitev v islam

Aretirali veterana, ki je načrtoval napad na neonaciste

J.P./STA
30. 4. 2019, 09.00
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 09.04
Deli članek:

V Kaliforniji so v petek aretirali 26-letnega veterana ameriške vojske Marka Dominga, ki je iz maščevanja zaradi napada na mošeji v Novi Zelandiji želel izvesti napade v ZDA.

Profimedia
Razmišljal je o streljanju na Jude, o napadih na cerkve, o pobijanju policistov in napadih na ameriške vojaške baze.

Uvodoma je načrtoval bombni napad na zborovanje neonacistov, ki je bilo napovedano za nedeljo v Long Beachu južno od Los Angelesa.

Profimedia
Na koncu se je odločil za izvedbo napada na zborovanje neonacistov.

Da Amerika okusi del terorja

Domingo, ki je služil v Afganistanu in se je nedavno spreobrnil v islam, je bil pod drobnogledom FBI že vse od leta 2013. Zvezna policija mu je prilepila informatorja, ki je poročal predvsem o tem, da se pritožuje zaradi krivic, ki so jih muslimani deležni po svetu. Po napadu marca letos na mošeji v Christchurcu na Novi Zelandiji, ki ga je izvedel desničarski skrajnež in ubil 50 ljudi, pa se je Domingo odločil za ukrepanje.

Razmišljal je o streljanju na Jude, o napadih na cerkve, o pobijanju policistov in napadih na ameriške vojaške baze. Bomb ni imel, imel pa je zaloge strelnega orožja. Želel si je državljanskih nemirov, da Amerika "okusi del terorja, ki ga širi po svetu". Informatorju je zagotovil, da ga lastno življenje ne skrbi, ker si želi postati islamski mučenik.

Njegovo aretacijo so objavili dva dni po tistem, ko so prijeli 19-letnika iz Kalifornije, potem ko je v sinagogi blizu San Diega ubil vernika, tri pa ranil.

Na koncu se je odločil za izvedbo napada na zborovanje neonacistov. Policijski informator ga je povezal z izdelovalcem bomb, ki je bil v resnici policist. Dali so mu nekaj bombam podobnega in ko se je odpravil v park, da jih namesti za nedeljski napad, so ga aretirali. Zborovanja neonacistov sicer na koncu sploh ni bilo, le njihovi nasprotniki so pripravili protest.

Do 15 let zapora

Predstavnik FBI Paul Delacourt je sporočil, da javnost ni bila v nobenem trenutku ogrožena. Iz tožilstva so sporočili, da je obtožen načrtovanja terorističnega napada z doma narejenimi bombami s ciljem povzročitve številnih žrtev. Obtožen je tudi materialne podpore teroristov. Grozi mu do 15 let zapora. V ponedeljek je že stopil pred zveznega sodnika, ki mu je odredil pridržanje brez varščine. Pred sodnika bo znova stopil 31. maja.