Okoli 10. ure so se zbrali pred stavbo ministrstva. Kmet Florjan Petrnelj iz Ilirske Bistrice je prinesel ostanke zadnjega "masakra na njegovi kmetiji". Pred letom dni je že že izgubil 18 živali, ki so jih poklali volkovi, država pa jim je po njegovih besedah "priznala le osem živali, ki pa jih še niso izplačali". Zaradi lanskega in predlanskega pokola na kmetiji niso imeli do nedavnega nobenega teleta. "Telitve so se začele pred 14 dnevi, stelilo se je 15 krav, včeraj pa katastrofa na pašniku. Vse poklano," je dejal.

Po njegovih besedah so vsi naravovarstveniki bolj uslišani od kmetov. "Bolj so pomembni kot družinska kmetija, kot otroci na kmetiji," je dejal. Država po njegovem mnenju sramotno ravna s kmeti. "Že danes je v Sloveniji preveč zveri, vprašanje, kaj bo čez deset let," je dodal in ocenil, da so imeli zaradi zveri v nekaj letih imeli 56.000 evrov škode, od države pa so dobili 8000 evrov. V primeru, da država kmetom ne bo pomagala, pa je napovedal, da bodo ustanovili "svojo gardo, da bi zaščitili podeželje".

Obljubili izreden odstrel

Pogovor je vendarle prinesel napredek. "Pozorno so nam prisluhnili in obljubili, da bodo šli takoj v izredni odstrel medvedov in volkov tam, kjer se pojavljajo najhujše škode," je po sestanku z državnim sekretarjem Markom Mavrom dejal podpredsednik sindikata Roman Žveglič. Za izredni odstrel v takih primerih namreč ne rabijo odločb sodišča, vendar pa se ga le redko poslužujejo. O številkah odstrela pa danes niso govorili.

V primeru, da jim ministrstvo ne bo pomagalo, je Žveglič napovedal "državljansko nepokorščino" kmetov, ki bi sami začeli skrbeti za svoje živali. "To pomeni, da bomo sami začeli loviti divjad, jo zastrupljati in streljati," je dejal in ob tem večkrat poudaril, da je država lastnik živali in kot vsak dober lastnik bi morala zanje skrbeti.

Ministrstvo razume stiske kmetov

Kmete je sprejel Maver, ki je dejal, da na ministrstvu razumejo stiske, ki jih doživljajo kmetje.

Ministrstvo po njegovih besedah ne pozdravlja odločitve upravnega sodišča, ki je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov, zato bodo vložili zahtevo za izredno revizijo te odločitve. "Pripravljamo dodatno argumentacijo, zakaj je predlagan odstrel utemeljen," je pojasnil.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je ob izpodbijanju odloka vlade o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda iz narave na upravnem sodišču med drugim opozarjala na njegovo neskladje z ustavo, ki državi nalaga, da mora skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva. Sodišče je vladi naložilo, da še enkrat odloči o odvzemu rjavega medveda.