Izredno stanje

Eksplozija v premogovniku ubila dva rudarja, 15 je še pogrešanih

B.K.
26. 4. 2019, 11.39
Posodobljeno: 26. 4. 2019, 11.41
Deli članek:

Reševalci so izpod ruševin potegnili dve trupli.

Profimedia
Rudar v enem izmed rudnikov v separatistični republiki Lugansk.

Eksplozija je v četrtek odjeknila v premogovniku v naselju Jurijevka, v samooklicani Ljudski republiki Lugansk na vzhodu Ukrajine. Oblasti samooklicane republike so sporočile, da so reševalci izpod ruševin potegnili dve trupli, še 15 rudarjev pa pogrešajo, poroča ruska televizija RT.

Možnosti za preživetje so izjemno nizke, stanje pa je še vedno kritično, je za lokalne medije dejal vodja reševalcev Jevgenij Kacalapov.

Po poročanju očividcev, naj bi v času nesreče bilo v rudniku še 20 ljudi, eksplozija pa je bila tako močna, da so jo čutili tudi okoliški prebivalci.

Separatistični republiki, ki je samostojnost razglasila po strmoglavljenju takratnega pro-ruskega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča leta 2014, pri reševanju pomagajo ruski reševalci ruskega Ministrstva za izredna stanja.

Podjetje SkhidKarbon, ki upravlja z rudnikom, je svoje delovanje zamrznilo po konfliktu s Kijevom leta 2014. Izkopavanja so znova zagnali v začetku lanskega leta. V letu 2018 so izkopali skoraj 30.000 ton premoga, še poroča RT.