Slovenija

Veselijo se, da bodo tovornjaki preusmerjeni na podravsko avtocesto

G.G./STA
19. 4. 2019, 14.58
Posodobljeno: 19. 4. 2019, 14.59
Deli članek:

Drdrajoči tovornjaki parajo živce obmejnim prebivalcem Spodnjega Podravja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.
Napovedi ministrstva so se razveselili predvsem v občinah ob državnih cestah, po katerih se odvija največ tovornega prometa. Župan Markovcev Milan Gabrovec je povedal, da se za rešitev problematike zavzemajo tudi nekateri župani med Varaždinom in Zavrčem na hrvaški strani.

Ministrstvo za infrastrukturo bo predvidoma v naslednjih dveh mesecih uresničilo nekatere rešitve za preusmeritev tranzitnega tovornega prometa s hrvaško-slovenskih mejnih prehodov na avtocesto, je na današnjem sestanku z župani ob trasi prihodnje hitre ceste Ptuj-Ormož povedal predstavnik ministrstva Zvonko Zavasnik.

Predstavnik ministrstva za Zavasnik je pojasnil, da še iščejo primerne rešitve za razbremenitev državnih cest v Spodnjem Podravju, kjer je po nekaterih ocenah kar 70 odstotkov tovornega prometa tranzitnega, tega pa želijo preusmeriti na zdaj zgrajeno podravsko avtocesto od mejnega prehoda Gruškovje.

Po njegovih besedah bi se lahko o rešitvah dogovorili že v naslednjem tednu, saj so odgovor v tem času obljubili ptujski mestni občini, ki je ena od pobudnic za rešitev tega vprašanja. "Verjamemo, da gre za veliko težavo lokalnega prebivalstva, ki jim mimo hiš neprestano vozijo težki tovornjaki," je dejal Zavasnik.

S tem bo Slovenija na nek način tudi odgovorila enostranskemu ukrepu Hrvaške, ki je za tovorni promet zaprla mejni prehod Petišovci in tako še dodatno obremenila ostale mejne prehode in ceste, po katerih se zdaj v izogib plačilu cestnine vozijo tovornjaki. Župan Središča ob Dravi Jurij Borko je povedal, da samo na njihovem prehodu beležijo skoraj polovico več tovornjakov kot prej.

Zavasnik je povedal, da o nameri Hrvaške niso bili vprašani, obvestili so jih le, kdaj bodo takšen ukrep sprejeli. Decembra so jim sicer povedali, da nameravajo to narediti, slovenska stran pa jim je dala vedeti, da to zagotovo ne bo pozitiven ukrep in ne bo dobro sprejet v lokalnem okolju. Za dan zaprtja pa so izvedeli nekaj dni prej.

"Pričakujemo, da bomo naše ukrepe realizirali konec maja ali v začetku junija," je danes še napovedal Zavasnik.