Nasilje nad ženskami

»Bili sva kot sužnji«

A. S.
19. 4. 2019, 14.21
Posodobljeno: 19. 4. 2019, 14.32
Deli članek:

Sestri Maha in Wafa al-Subaie sta zaradi nevzdržnih razmer zapustili Savdsko Arabijo in sta sedaj pod državno zaščito v gruzijskem zavetišču.

Twitter (osebni vir)
Sestri al-Subaie se bojita za svojo varnost.

"Morali sva si pokriti svoja obraza, morali sva kuhati... kot sužnji. Nočeva tega, želiva si pravega življenja, najinega življenja" je rekla 25-letna Wafa al-Subaie. S sestro sta zapustili Savdsko Arabijo po tem, ko sta na družabnem omrežju Twitter objavili apel za pomoč. Odpotovali sta v Gruzijo, ki za vstop ne zahteva vizuma.

Apel Združenim narodom

Sestri sedaj apelirata na organizacijo Združenih narodov z namenom, da ju prestavijo v tretjo, varno državo. Zapisali sta: "Potrebujeva vašo podporo, želiva si zaščito in življenje v državi, ki bi nama izrekla dobrodošlico in zaščitila najine pravice."

Wafa in Maha sta v gruzijski migracijski oddelek prispeli v četrtek zvečer. V intervjuju z lokalnimi mediji sta zatrdili, da se ne počutita varno v Gruziji, ker je država majhna in ju lahko posledično moški sorodniki najdejo. 

Ogroženi zgolj zato, ker sta ženski

"Družinski člani nama nenehno grozijo" je povedala Wafa. Ob vprašanju, zakaj je temu tako, pa dodala: "Zgolj zato, ker sva ženski."

To je zadnji primer savdskih žensk, ki bežijo zaradi ekstremno konzervativnih družbenih načel. Družbena ureditev v Savdski Arabiji namreč zahteva, da morajo ženske, če želijo potovati ali delati, vprašati moške skrbnike.

Sarah Leah Whitson iz neprofitne organizacije Human Right Watch izpostavlja: "V Savdski Arabiji moški kontrolirajo ženska življenja od rojstva do smrti, kar podpira sistem moškega skrbništva." Whitsonova dodaja: "Moramo se osredotočiti na odstranjevanje sistematične diskriminacije žensk v Savdski Arabiji in zagotoviti pomoč vsem zlorabljenim ženskam."