evropska politika dela

Evropski parlament ustanovil Evropski organ za delo

B.K.
19. 4. 2019, 15.10
Posodobljeno: 19. 4. 2019, 15.10
Deli članek:

Evropski poslanci so v četrtek potrdili ustanovitev Evropskega organa za delo, ki bo namenjen boju proti socialnemu dampingu.

Profimedia
Se EU premika v smeri skupne politike dela?

"Z bojem proti goljufijam in zlorabam ter z omogočanjem mobilnosti državljanov bo ta organ prispeval k pravičnejšemu evropskemu trgu dela," je med razpravo dejala francoska evroposlanka iz vrst Socialistov in demokratov Christine Revault d’Allonnes Bonnefoy.

Kar 17 milijonov državljanov Evropske unije živi in dela izven države izvora. Ti migrantski delavci se vsakodnevno spopadajo z goljufijami, ki ustvarjajo nepravično konkurenco. Evropski organ za delo, ki bo zaposloval več kot 100 ljudi, bo tako namenjen odzivanju na nepravilnosti na trgu dela, predvsem s koordinacijo delovnih inšpekcij različnih držav članic.

"Ta direktiva bo prvi velikanski korak proti imlementaciji evropskega socialnega stebra, ki bo vplival na vse delavce v Evropski uniji. Delodajalci ne bodo [več] mogli zlorabljati flekisbilnosti trga," je dejal španski poslanec iz vrst Zavezništva liberalcev in demokratov Enrique Calvet Chambon.

Vendar pri razvoju enotne evropske politike dela ostaja velik problem v obliki koordinacije sistemov socialne varnosti. Države članice se namreč ne morejo dogovoriti glede nadomestila za brezposelnost, ki bi veljalo v evropskem sistemu nacionalne varnosti in bi vsaki delavki ali delavcu, ki bi iskala zaposlitev zunaj meja svoje izvorne države, pripadal prvih šest mesecev. Delavki in delavcu bi namreč pripadalo nadomestilo države članice, kjer išče službo in ne izvorne države.