PONOSNI OHRANJEVALCI JEZIKA IN KULTURE

Mladi radi ostajajo v prelepi domači vasi

Edita Žugelj
15. 4. 2019, 21.00
Deli članek:

Števerjan je prijazna briška vas, obdana z vinogradi, kjer so doma dobra kapljica, pristne domače jedi ter eden najstarejših festivalov narodnozabavne glasbe.

Edita Žugelj
Predsednica in tajnica SKPD F. B. Sedej v Števerjanu Ilaria Bernjak ter Liza Terčič.

Števerjan pa je tudi najbolj slovenska občina v Italiji, saj kar devet desetin prebivalcev govori slovensko, kot ponosno pove županja Franca Padovan. Poleg negovanja domače zemlje ter ohranjanja slovenskega jezika in običajev jih povezuje tudi bogato kulturno življenje v dveh slovenskih kulturnih društvih: Kulturno društvo Briški grič med drugim pripravlja prvomajsko praznovanje, Slovensko katoliško prosvetno društvo Frančišek Borgia Sedej pa je v matični domovini najbolj znano po števerjanskem festivalu narodnozabavne glasbe, ki bo prihodnje leto že 50. po vrsti. 

“Oče” števerjanskega festivala Lojze Hlede.

S HARMONIKO PO SVETU

Za očeta festivala, ki se pod borovci v Števerjanu odvija prvi konec tedna v juliju, velja domačin Lojze Hlede, glasbenik in vodja po njem imenovanega ansambla. Prvi koncert so imeli leta 1969, v skoraj 25 letih delovanja pa so v nabito polnih dvoranah igrali tudi izseljencem v Belgiji, Švici, ZDA in Franciji. S trebuhom za kruhom so nekoč odhajali tudi Števerjanci, a jih ni bilo veliko, saj se je na območju razvilo kmetijstvo oziroma vinogradništvo. Ker starši niso imeli zemlje, se je Lojze izučil za zidarja; pravi, da še danes kdaj z veseljem poprime za to delo.  

Županja Franca Padovan je na čelu občine dva mandata, kandidirala bo tudi v tretje.

MLADI ZA SKUPNOST

Danes je v Števerjanu veliko mladih, ki aktivno sodelujejo pri bogatenju utripa te slovenske vasice ter prevzemajo odgovornosti vodenja društev. Tako sta na čelu SKPD F. B. Sedej mladi dekleti – predsednica je Ilaria Bernjak, tajnica pa Liza Terčič. Kot je dejala Ilaria, mladi radi ostajajo v prelepi domači vasi ter so pripravljeni delati za dobrobit skupnosti. Ker starejše generacije verjamejo vanje, jim po izobraževanju in pridobivanju izkušenj rade volje prepustijo funkcije v društvih, kar sicer marsikje ni tako običajno. Liza je dodala, da so v društvu priprave na letošnji števerjanski festival v polnem teku, do konca aprila pa še sprejemajo prijave nanj. Med tridnevnim festivalom za delo poprimejo vsi, od otrok do najstarejših.