Parižani v solzah

VIDEO: Padel zvonik, zgorelo ostrešje, struktura katedrale pa je rešena

G.G.
15. 4. 2019, 19.29
Posodobljeno: 15. 4. 2019, 23.31
Deli članek:

Nekaj pred 19. uro je zagorelo ostrešje pariške notredamske katedrale. Padel je zvonik, zrušilo se je ostrešje. Gasilci menijo, da so rešili glavno strukturo stavbe.

Reuters
Okoli 22. ure je še vedno gorelo.

Na posnetkih, objavljenih na družbenih medijih, je bilo videti visoke plamene ognja in gost dim, ki se kadi iz strehe te gotske katedrale. Čeprav so se gasilci trudili, so se plameni hitro razširili, zajeli in pogoltnili tako ostrešje kot zvonik, ki se je nato porušil. Po 20.30 so novinarji na terenu poročali, da so gasilci nekoliko omejili požar. Žal se ognjeni zublji še niso vdali, nadaljevali so svoj peklenski ples. Svoje "jezičke" so stegovali proti rozeti - slovitem okroglem gotskem oknu z okenskim križem v dveh pasovih.

Francoski premier Eduard Philippe je pohvalil junaške gasilce, ki sporočajo, da bosta ključni naslednji dve uri, ko bodo poskušali ohraniti severni stolop in ustaviti ogenj, vmes pa na varno spraviti umetnine. Okoli 23.30 je poveljnik gasilcev Jean-Claude Gallet sporočil, da je "struktura Notre Dame v celoti rešena."

Kot je sporočila francoska civilna zaščita, cerkve ne morejo gasiti s pomočjo letala, saj bi tvegali, da se poruši celotna zgradba. Gasilci so sicer za oceno razmer uporabili drone, v notranjost cerkve so poslali tudi posebnega robota.

Požar je po slavni pariški stolnici zaplesal v času obnove. Vodja obnove Phillipe Villeneuve je za Le Parisien dejal, da je šokiran. "Katastrofa. Jočem," pravi Villeneuve in dodaja, da v času izbruha požar na delovišču ni bilo nikogar. Gasilci so tudi evakuirali okoliške stavbe. Ljudje pa so se še dolgo v večer zbirali ob pogledu na slavno katedralo v plamenih. Na družabnih omrežjih je ogromno posnetkov in fotografij te katastrofe.

V soboto so s stolpiča katedrale Notre Dame zaradi restavriranja odstranili 16 bronastih kipov. Francija je za projekt restavriranja, v sklopu katerega želijo sanirati škodo, ki so jo povzročili zob časa, onesnaženje in vremenski vplivi, namenila 11 milijonov evrov. Zaenkrat je še prehitro ocenjevati, če je prišlo do požara zaradi obnove.

Katedrala Notre Dame, dokončana leta 1260, je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi. Letno naštejejo okoli 13 milijonov obiskovalcev. 

Notre Dame je dal ime tudi enemu največjih francoskih literarnih mojstrovin - Notredamskemu zvonarju Victorja Hugoja iz leta 1831. Po njeni objavi se je oblikovalo gibanje za obnovo poškodovane katedrale. Obnove so se lotili v 19. stoletju.