Zunanji ali zaposleni?

Kdo krade starostnikom iz doma upokojencev?

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
14. 4. 2019, 20.08
Deli članek:

V zadnjih treh mesecih so v Domu upokojencev Ptuj zabeležili veliko kraj denarja. Največja odtujena vsota je bila kar 2500 evrov.

Štajerski tednik
V treh mesecih se je v Domu upokojencev Ptuj zgodilo kar nekaj kraj.

»Mama je imela v nočni omarici denarnico, v njej pa bančno kartico in 15 evrov gotovine. Ker je stara, si je PIN-številko zapisala, saj je verjela, da je dom upokojencev varno okolje. Januarja letos sem nato na bančnem izpisku ugotovila, da manjka kar 2500 evrov,« pravi naša sogovornica. Šokirana je poklicala na banko, saj je najprej menila, da gre za zmoto.

Mogoče je, da je vstopil kdo od zunaj, stavba ima več vhodov, ne izključujejo niti možnosti, da je storilec kdo od zaposlenih. V tem primeru bodo postopali brez milosti. 

Z ukradeno kartico 87-letnici odnesel 2500 evrov

Po obisku matere v domu pa je ugotovila, da kartice v denarnici ni več. Sedeminosemdesetletna gospa je tako ostala brez denarja. »Pozneje smo ugotovili, da je denar tat dvigoval kar tri dni, od 11. do 14. januarja. Dvige je opravil na bankomatih, kjer ni kamer, tako da ga policiji ni uspelo izslediti. Mama je 12 let v domu, če bi le lahko, bi gotovo sama skrbela zanjo, pa ne morem, saj imam tudi jaz zdravstvene težave. Menila sem, da je tu varno okolje, pa očitno ni. Mamo je od takrat naprej strah, ni prijeten občutek, ko veš, da je nekdo hodil po tvoji sobi in premetaval tvoje stvari. Ima enoposteljno sobo, predvidevam, da se je to zgodilo, ko je bila v kopalnici ali celo ponoči,« še doda.

To naj ne bi bila prva kraja, tudi osebne stvari naj bi se večkrat izgubile. Pripomb na odnos nekaterih zaposlenih v domu upokojencev ima naša sogovornica kar nekaj. Kot pravi, pa s prstom ne želi pokazati na nikogar, zadeve je predala tudi policiji, ki raziskuje in se trudi najti storilca.

Tudi zato, ker to ni osamljen primer.

Gabrijel Toplak
Direktorica ptujskega doma upokojencev Jožica Šemnički

POSTOPALI BODO BREZ MILOSTI

»V zadnjih treh mesecih smo policiji prijavili kar pet kraj denarja. Gre za različne vsote. Ta, ki jo navajate, je najvišja. Preostalim je zmanjkalo precej manj, smo pa zadeve vzeli zelo resno. Vsekakor želimo, da se storilca odkrije. Mogoče je, da je vstopil kdo od zunaj, stavba ima več vhodov, ne izključujemo pa niti možnosti, da je storilec kdo od zaposlenih. V tem primeru bomo postopali brez milosti, s takojšnjo prekinitvijo delovnega razmerja. Naš interes je, da se premoženje zaščiti in da se stanovalci počutijo dobro ter varno,« pravi Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj. Do zdaj naj kakšnih večjih težav s krajami ne bi imeli.

Hči stanovalke v domu poudarja, da ne želi kazati s prstom na nikogar, sumi pa, kdo bi lahko za temi krajami stal: »Moj namen je opozoriti stanovalce, naj bodo previdni in naj dobro čuvajo svojo lastnino, svoj denar.«

Šemničkijeva sicer pravi, da so, odkar se je to začelo dogajati, še bolj pozorni na to, kdo vstopa v stavbo. Dejstvo pa je, da imajo v domu na Ptuju več vhodov in popolnega nadzora nad obiskovalci ni.

Oškodovanko je od dogodka dalje strah. Glede na to, da ima enoposteljno sobo, predvidevajo, da je tat bančno kartico odnesel, medtem ko je bila v kopalnici ali celo med spanjem. 

Podobne stvari naj bi se dogajale že pred več leti. Po naših informacijah je takratno vodstvo odkrilo storilko, eno izmed delavk, ki je kradla stanovalcem, in jo iz krivdnih razlogov razumljivo odpustilo.

SUMLJIV MOŠKI V OKOLICI STAVBE

»Tokrat ne moremo trditi, da je to kdo od naših zaposlenih, saj še policija ni končala dela, vsekakor pa si vsi želimo, da se najde krivec. Tudi zato, ker je 99 odstotkov ljudi, ki delajo pri nas, poštenih in leti zdaj madež na vse,« zaključi direktorica.

Ob tem pa pripomni, da so v zadnjih dneh opazili tudi sumljivega moškega, ki se je potikal okrog domskih prostorov. Tudi o tem so obvestili policijo.

Zadnja kraja se je sicer zgodila pred dobrim tednom, ko so nekemu stanovalcu iz nočne omarice odtujili 100 evrov.